Diagnosticarea e un proces complex, care include teste de biochimie, genetice, anamneză completă a stilului de viață al pacientului. În România se află în curs de autorizare internațională prima clinică specializată în diagnosticarea și tratarea intoleranței la histamină.

„Intoleranța la histamină este o problemă cu care se confruntă numeroși români. Simptomele sunt variate și pot fi migrene și dureri articulare, constipație, diaree, sau senzație de balonare, aritmii, piele uscată sau chiar psoriazis și astm bronșic. În numeroase cazuri, peste 41%, pacienții prezintă trei sau patru simptome asociate. Din acest motiv, diagnosticarea prin metodele clasice este dificilă, iar multe persoane suferă de intoleranță fără să știe și urmează tratamente nepotrivite”, a declarat Raluca Prodan, fondator Longevity Clinic România.

Clinica parcurge în prezent procesul de acreditare al International Institute of DAO Deficiency, specializat în studiul și tratamentul acestei probleme de sănătate. Institutul, care pune în legătură pacienții cu specialiști în deficiența de DAO din întreaga lume, a fost înființat în 2015 în Barcelona (Spania), iar din 2022 a inițiat un program global de certificare pentru a construi o rețea internațională de profesioniști specializați în domeniul intoleranței la histamină.

Conform cercetărilor, în 80% dintre cazurile de intoleranță la histamină cauza este o predispoziție genetică. Simptomele sunt însă agravate de mai mulți factori, precum situațiile de stres, postul prelungit, sporturile de intensitate mare, consumul de anumite alimente sau medicamente etc. Numeroase alimente au un aport mare de histamină, de exemplu produsele vegetale fermentate derivate din soia au un conținut de 2.300 mg/kg, brânza roquefort 2.000 mg/kg, iar peștele congelat 894 mg/kg. Dar există și peste 90 de medicamente care pot crește riscul de apariție și instalare a Deficienței DAO, iar printre acestea se află unele de uz comun, ca analgezicele sau antidepresivele.

Intoleranța la histamină poate fi depistată

Intoleranța la histamină poate fi depistată rapid printr-un test genetic realizat în cadrul Longevity Clinic – prețul este 750 de lei. Testul, care nu creează niciun disconfort – se realizează printr-o probă de salivă –, are un nivel de precizie ridicat și permite identificarea cauzelor deficienței, ceea ce alte metode, precum analizele de sânge uzuale, nu reușesc.

Odată depistați factorii declanșatori, specialiștii clinicii pot stabili diagnosticul și oferi recomandări de tratament și nutriționale pentru ca persoanele care se confruntă cu această problemă de sănătate să poată reveni la o viață normală.

„Suntem obișnuiți să trăim în disconfort și nu știm că un test ne poate ajuta să diagnosticăm corect o intoleranță alimentară de natură genetică. Cu un tratament simplu, ce constă în administrarea unui supliment alimentar (enzima DAOFood), precum și într-o modulare a nutriției, putem regăsi confortul în viață noastră de zi cu zi și energia și vitalitatea de care avem nevoie pentru o stare de bine. Avem tratați în ultimii trei ani numeroși pacienți, adulți și copii, cu rezultate remarcabile și care au obținut o considerabilă creștere a calității vieții, atât pentru ei, cât și pentru familiile lor. Știm cu toții că atunci când un membru al familiei are probleme de sănătate îi afectează și pe cei din jurul lui. Cu ajutorul tratamentului, vizitele frecvente la medici încetează și pot să aloce timp și energie activităților care le fac plăcere”, a declarat dr. Viorela Mărgărit, medic specialist în alergologie.

Longevity Clinic oferă cel mai extins pachet de teste

Longevity Clinic oferă cel mai extins pachet de teste genetice din România și este singura din țara noastră care asigură diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea intoleranței la histamină.

Longevity Clinic este prima clinică de longevitate din România destinată persoanelor care doresc să beneficieze de sănătate și o calitate bună a vieții, indiferent de vârstă. De asemenea, este singura clinică de profil din țară ȋn cadrul căreia activează un coach acreditat internațional de longevitate – Sorin Cantor –, precum și o echipă de medici geneticieni (oncogenetică, cardiogenetică, genetica longevității, neurogenetică, genetica infertilității și genetica materno-fetală), nutriționiști, medici de medicină generală și alți specialiști, care colaborează în echipe pluridisciplinare și își coordonează acțiunile pentru a aduce schimbări benefice în stilul de viață al celor ce accesează serviciile Longevity Clinic.