Rămâi fără permis de conducere timp de șase luni de zile! Toți șoferii vor trebui să respecte această regulă în curând. Deputații din Comisia de Transporturi au depus deja proiectul de lege pentru înăsprirea pedepselor.
Șoferii care vor depăși limita de viteză cu peste 100 km/h vor avea permisul suspendat timp de șase luni
Deputații din Comisia de Transporturi au aprobat în unanimitate un proiect de lege ce presupune ca șoferii care au depășit limita maximă de viteză cu peste 100 km/h să fie sancționați cu reținerea permisului auto timp de şase luni de zile, ci nu patru luni, așa cum este în prezent. Proiectul de lege se îndreaptă acum la vot în plen, Camera Deputaților fiind for decizional.
Deputatul Cristian Ichim de la REPER, inițiatorul proiectului respectiv, a explicat că țara noastră are nevoie de pedepse înăsprite pentru că statisticile Poliției Rutiere ne arătat că peste 3.000 de șoferi au fost prinși depășind viteza maximă cu peste 70 km/h în 2022.
„România și-a asumat reducerea numărului de victime; dominăm locul 1 de ani de zile și trebuie să ieșim de acolo, pentru că mor românii pe drumurile publice. Trebuie să accelerăm odată proiectele de lege cu privire la înăsprirea regulilor de circulație.
Trebuie să facem și mai mult, și am depus acum trei săptămâni un proiect de lege care obligă inclusiv Poliția Rutieră să aibă un rol mult mai activ cu privire la prevenții”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.
Şoferii ar putea rămâne fără permis până își plătesc amenzile
Potrivit unui proiect de lege depus la Senatul României, șoferii care au fost amendați riscă să aibă permisul auto suspendat până când își vor achita amenzile. Această inițiativa legislativă a fost deja înregistrată în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Proiectul de lege va modifica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Acest proiect de lege a fost inițiat pentru că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local.
De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină.
Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv. Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”, au explicat inițiatorii proiectului respectiv, potrivit Antena 3.