1.000 de lei dacă murdărești drumul

1.000 de lei amendă dacă murdărești drumul. Producătorii agricoli din Matca, județul Galați, riscă o sancțiune de 1.000 de lei dacă ies cu tractoarele acoperite cu noroi pe anvelope sau dacă lasă pe carosabil resturi precum crengi sau vrejuri de legume.

Primăria Matca din județul Galați, cunoscută ca unul dintre cele mai importante bazine legumicole din țară, a anunțat că va aplica amenzi de 1.000 de lei fermierilor care murdăresc drumurile publice cu tractoarele sau pierd materiale din utilaje, punând astfel în pericol siguranța circulației.

Primăria Matca a anunțat marți, 3 decembrie, că a primit mai multe sesizări referitoare la murdărirea drumurilor publice de către utilajele agricole. În urma acestora, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care se va aplica amenzi fermierilor care vor murdări drumurile.

”În urma mai multor sesizări, facem precizarea că persoanele care lucrează cu tractoare și circulă pe drumurile asfaltate (drumuri recent asfaltate), lăsând pământ și noroi pe carosabil, vor fi sancționate.

De asemenea, persoanele care conduc camioane sau remorci supraîncărcate, din care cad materiale (folie, crengi, vrejuri etc.) pe drumurile publice, vor fi sancționate.

Conform hotărârii Consiliului Local, pentru astfel de practici, persoanele în cauză vor fi sancționate cu o amendă de 1.000 de lei. Vrem curățenie, vrem o țară modernă, vrem o comună organizată, iar toate acestea trebuie să fie realizate respectând legea”, a transmis instituția.

tractor
Tractor; SURSA FOTO: Pexels

Cum se sancționează murdărirea drumului public în Codul Rutier

Conform reglementărilor în vigoare, prevăzute în articolul 102 din Codul Rutier, constituie contravenție și se sancționează cu amendă pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care transportă pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe carosabil, sau din care cad ori se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.

Această contravenție se sancționează conform Codului Rutier cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, care variază între 9 și 20 puncte-amendă.

Amenzi mai mari din 2025

Amintim că începând de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 lei, ceea ce va duce automat la majorarea contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și a valorii punctului de amendă, având astfel un impact direct asupra obligațiilor fiscale ale angajaților și angajatorilor.

Astfel, salariul minim brut va crește de la 3.700 lei la 4.050 lei, iar contribuțiile sociale și impozitul pe venit vor fi calculate pe baza noii valori începând din luna următoare. Singura incertitudine existentă în prezent este legată de posibilitatea prelungirii scutirii de la plata contribuțiilor pentru cei 300 de lei, sumă pentru care, în acest moment, nu se aplică contribuții. Mai multe puteți citi aici.