Majorare pensii. Cine se va bucura de o nouă majorare a pensiei în septembrie?

Majorare pensii. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, deja lucrează la softul care va recalcula toate dosarele de pensie, colegii lui au făcut baza de date solidă. În luna septembrie, oamenii vor primi pensiile recalculate. Intenționează să finalizeze acest proces în timp util.

Au existat multe inechități care s-au acumulat de-a lungul timpului. De exemplu, un bărbat zidar are o pensie în plată de 3.186 lei și un număr de puncte de 51. Stagiul de cotizare este compus din stagiu contributiv și necontributiv, precum și anii cu condiții speciale, stagiu asimilat și sporul pentru anii de grupă de muncă. Totalul stagiului este de 39 de ani, 4 luni și 7 zile, din care stagiu contributiv reprezintă 33 de ani și 2 luni. Se calculează punctele de stabilitate. Pentru bărbatul zidar, se adună 5 puncte în plus peste punctele de stabilitate pe contributivitate, rezultând un total de 56 de puncte. Utilizând noua formulă de calcul, pensia recalculată va fi de 4.568 lei, o creștere de 1.400 lei, adică o creștere de 43,37%.

Principiul de indexare al pensiei minime este legat de inflație. Doar în luna ianuarie se vor mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie.

Daniel Baciu
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

În septembrie 2024, vor crește pensiile mici

În septembrie 2024, vor crește în special pensiile mici, unele dintre ele fiind chiar în zona indemnizației sociale minime prevăzute de Ordonanța 6/2009, unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani, reprezentând stagiul mediu de cotizare în ultima legislație în domeniul pensiilor. Din simulările pe care le-au efectuat, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare și au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie.

„De exemplu, o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie. Dacă a muncit 40 de ani,va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 puncte + 5 X 0,75 puncte + 5X1 punct = 11,5 puncte. La acestea se adaugă punctele de contributivitate”, a spus el pentru România TV.

Recalcularea pensiei va lua în considerare orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariu

Recalcularea pensiei va lua în considerare orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariu. CNPP a finalizat normele de aplicare pentru noua lege, care este prevăzută să intre în vigoare din toamnă.

Pensia se va determina prin înmulțirea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat.  Acest lucru include cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporurile și orele suplimentare, dacă este cazul.