Potrivit acestuia, bugetul pentru anul 2025 prevede integral sumele necesare pentru a plăti pensiile, inclusiv pentru majorările rezultate în urma recalculărilor prevăzute de noua lege.
Baciu a precizat că nu există niciun risc de întârziere în livrarea pensiilor, iar fondurile sunt deja incluse în legea bugetului asigurărilor sociale.
„Nu am avut niciodată întârzieri și nici nu vor exista”, a declarat acesta.
Agricultorii vor avea pensiile majorate
Ce se întâmplă cu pensiile în România? Un segment important care beneficiază de schimbările legislative este cel al pensionarilor care au lucrat în agricultură, în fostele cooperative agricole de producție (CAP-uri). În funcție de anii munciți și de punctele de stabilitate acordate, unii pensionari vor vedea creșteri semnificative, chiar și de 1.000 de lei.
Baciu a explicat că în unele cazuri aceste creșteri pot însemna chiar dublarea pensiei, ceea ce reprezintă un sprijin important pentru acești seniori care au muncit o viață întreagă în condiții grele.
Zvonurile privind lipsa fondurilor sunt infirmate
Ce se întâmplă cu pensiile în România? În spațiul public au circulat informații potrivit cărora statul român nu ar avea suficienți bani pentru plata tuturor pensiilor. Daniel Baciu a negat ferm aceste afirmații, subliniind că toate sumele necesare au fost previzionate în buget, iar Casa Națională de Pensii nu s-a confruntat niciodată cu probleme de lichiditate.
„Am auzit și eu aceste speculații, dar pot să vă asigur că nu există niciun motiv de îngrijorare. Nu s-a pus niciodată problema să nu putem plăti pensiile la timp”, a declarat Baciu.
Vârsta de pensionare rămâne neschimbată
Ce se întâmplă cu pensiile în România? Un alt subiect sensibil abordat a fost cel al vârstei de pensionare. Baciu a dat asigurări că aceasta nu va crește. Vârsta standard rămâne 65 de ani pentru bărbați, iar pentru femei se aplică un calendar eșalonat până în 2030, conform legii 360.
El a explicat că, având în vedere speranța de viață mai redusă față de media europeană, nu se justifică o majorare a vârstei de pensionare în România.
„Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor, vorbim de vârsta standard de pensionare de 65 de ani la bărbați.
Femeile încă nu au atins această vârstă, există un grafic de eșalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360, astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă de pensionare ca a și bărbaților și ne oprim aici la această vârstă de 65 de ani”, a explicat Daniel Baciu pentru Realitatea Plus.
Cine este Daniel Baciu
Cunoscut ca un apropiat al PNL, Baciu a lucrat toată viața la stat. El are 51 de ani, iar CV-ul său începe în anul 1997, când a lucrat ca inspector la Direcţia Generală de Muncă şi Protecţie Socială Dolj. Apoi a fost angajat pe funcția de consilier superior și director executiv la Casa Județeană de Pensii Dolj, și a fost chiar și preşedinte al Sindicatului Liber al Casei Judeţene de Pensii Dolj.
În 2020, înainte să ajungă în Capitală, Baciu deținea conform declarației de avere, împreună cu soția, un teren intravilan, un apartament, o casă de locuit și un spațiu comercial, toate în Craiova, o mașină Toyota din 2006 și avea prin conturi vreo 130.000 de lei.