Se plătesc 1.000 de lei de la stat pentru români. S-a dat ordin de la Guvern

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

România a solicitat sprijin din partea Comisiei Europene pentru a ajuta fermierii afectați de secetă, estimând că sunt necesari cel puțin 75 de milioane de euro pentru a compensa pierderile suferite de culturile plantate în toamna trecută.

Ministerul Agriculturii a anunțat că va oferi un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru fermierii afectați de secetă

Ministerul Agriculturii a anunțat că va oferi un ajutor de 200 de euro pe hectar în luna octombrie pentru aceste terenuri afectate de secetă, însă încă se caută sursele financiare necesare.

În plus, alte două milioane de hectare au fost devastate de secetă recentă.

Lipsa apei a transformat solul în multe regiuni într-un teren extrem de uscat și compact, asemănător cu piatra, dificil de străpuns chiar și cu excavatoare. În aceste condiții, porumbul a fost afectat grav.

Mihai Nicola, fermier, a declarat că, din zece plante, doar câteva au știuleți. „Un știulete, doi știuleți,” a spus el, evidențiind lipsa produselor.

Fermierii din județul Olt, care utilizează 200.000 de hectare pentru agricultură, au raportat că 160.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui sunt compromise din cauza secetei.

„Din zece plante, să vedem câte au știuleți. Ăsta n-are, ăsta n-are, ăsta n-are. Un știulete, doi știuleți”, a declarat fermierul pentru stirileprotv.

Mihai Nicola a explicat că rădăcinile plantelor se află într-o zonă complet uscată, ceea ce le împiedică să absoarbă nutrienți.

„Rădăcina este într-o zonă total uscată. Nu poate absorbi nutrienți”, a afirmat Mihai Nicola.

De asemenea, Raul Rotea, director al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Olt, a menționat că situația din acest an este mult mai severă decât în anii anteriori, adăugând că gradul de calamitare al porumbului se apropie de 100%.

 „Este mult mai grav în acest an decât a fost în anii trecuți. La porumb, gradul de calamitare este spre sută la sută”, a transmis Raul Rotea.

Secetă în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Se estimează că aproape 2 milioane de hectare de culturi agricole din întreaga țară au fost afectate de secetă, dar această suprafață ar putea crește pe măsură ce continuă evaluarea daunelor.

Ministrul Agriculturii a anunțat că se vor oferi despăgubiri, însă fondurile necesare sunt încă în căutare

În prezent, România a solicitat Uniunii Europene o sumă de 75 de milioane de euro pentru compensații referitoare la culturile semănate toamna trecută, care nu au produs recolte în această vară.

„Am discutat la nivel de conducere pentru suma de 200 de euro pe hectar pentru cele două milioane de hectare afectate de secetă, urmând ca acele compensații – dacă vor fi date de către Comisia Europeană – să vină tot ca un sprijin de secetă în completare”, a declarat Ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Teiu Popescu, fermier, a explicat că despăgubirile de 200 de euro echivalează cu aproximativ o mie de lei.

El a subliniat că doar costul motorinei necesare pentru înființarea unei culturi agricole ajunge la aproximativ 600 de lei pe hectar.

„200 de euro înseamnă o mie de lei. Numai motorina ca să înființăm o cultură agricolă ne duce undeva la 600 de lei pe hectar”, a evidențiat Teiu Popescu.

Mihai Nica, fermier, a subliniat că, pe lângă pagubele semnificative suferite în acest an, nivelul producției de anul viitor nu va fi remarcabil, deoarece rezerva de apă este practic inexistentă.

„Pe lângă faptul că în anul ăsta avem o pagubă însemnată, nivelul producției la anul nu va fi excepțional, pentru că rezerva de apă este egală cu zero”, a menționat Mihai Nica.