Puterea de cumpărare a crescut în România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică după-amiază, că, deși prețurile au crescut în ultimii ani, puterea de cumpărare a crescut și ea, iar pensiile și salariile au fost majorate.

Ciolacu a menționat că anul viitor salariul minim va ajunge la standarde europene și a accentuat că vor fi acordate ajutoare de stat pentru sectorul industrial.

Întrebat despre creșterea prețului coșului de cumpărături cu 14 lei, Marcel Ciolacu a răspuns făcând referire la majorarea pensiilor și a salariilor.

Marcel Ciolacu a spus că este important să se facă o diferență între aspectele nominale și cele procedurale. El a menționat că pensiile au fost indexate cu 13,8%, iar salariul minim a fost majorat. Ciolacu a reamintit că, în urmă cu doi ani, s-a propus atingerea unui salariu minim de 500 de euro și a unui venit mediu de 1.000 de euro. În prezent, venitul mediu a ajuns la 1.100 de euro, iar salariul minim la 480 de euro.

El a subliniat că această dinamică este normală și a făcut referire la raportarea numerică a prețurilor față de acum 10 ani, care arată o creștere similară. Ciolacu a amintit, de asemenea, că în timpul unei guvernări de dreapta, legea privind indexarea pensiilor nu a fost aplicată și nici salariul minim pe economie nu a fost majorat.

”Haideţi să facem o diferenţă între nominal şi procedural. Noi am indexat pensiile cu 13,8 la sută. Pe urmă, toate măririle, în primul rând a salariului minim. Ştiţi că am ajuns… acum doi ani am spus că ajungem la 500 euro şi la venitul mediu la 1.000 de euro. La venitul mediu am ajuns la 1.100 de euro şi salariul minim am ajuns la 480. E normal că este o dinamică.

Dacă facem o raportare la un bon de acum 10 ani, veţi vedea că raportarea numerică este la fel de mare. Important este că de această dată – şi vă aduc aminte când era o guvernare de dreapta, nici măcar nu s-a aplicat legea în ceea ce priveşte indexarea pensiilor. Să nu mai vorbim de salariul minim pe economie, că nu a fost nicio creştere a lui”, a declarat Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Salariul minim va ajunge la nivel european

Marcel Ciolacu a afirmat că, începând de anul viitor, salariul minim va fi aliniat la standardele europene, implementându-se o formulă de creștere care nu va mai fi o decizie politică.

El a explicat că această abordare plasează România în rândul țărilor dezvoltate.

Ciolacu a comparat evoluția prețurilor apartamentelor din prezent cu cele de acum doi ani, subliniind că este normal ca prețurile să crească, dar ceea ce contează este puterea de cumpărare.

El a adăugat că, în contextul scăderii inflației sub 5%, puterea de cumpărare a crescut conform datelor disponibile.

De asemenea, a subliniat că 90% din economie este bazată pe investiții, majoritatea provenind de la Ministerul Transporturilor sub conducerea ministrului Sorin Grindeanu. Ciolacu a menționat și creșterea consumului de la începutul anului.

”Automat, venim de anul viitor cu salariul minim european, deci venim cu o formulă de creştere, nu mai este  o decizie politică. Acest lucru ne duce în rândul ţărilor dezvoltate cu această abordare. Deci, iertaţi-mă, e cum aş compara acum cât costă un apartament astăzi, cu cât a costat un apartament acum doi ani.

Normal că lucrurile cresc, importantă este puterea de cumpărare. În acest moment, cu scăderea inflaţie sub 5 la sută, puterea de cumpărare, ne arată cifrele, a crescut.

De fapt, economia 90 la sută este pe investiţii şi din aceste 90 la sută, trebuie să recunoaştem cu toţii, sunt de la Ministerul Transporturilor şi de la ministrul Sorin Grindeanu. De la începutul anului avem o creştere şi pe consum”, a spus Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Se dau ajutoare pentru zonele industriale

Marcel Ciolacu a declarat că, analizând cifrele, va fi necesară relocarea unor fonduri europene și că urmează să discute acest aspect cu Comisia în perioada următoare. El a explicat că acum trei ani a avut loc o scădere bruscă în industrie, care s-a atenuat în anul următor și, de un an, încearcă să se stabilizeze la o medie.

Ciolacu a menționat că vor fi acordate ajutoare de stat pentru sectorul industrial, după consultările cu Comisia. El a subliniat că rolul statului este să intervină punctual acolo unde lucrurile nu funcționează, pe baza informațiilor disponibile.

”M-am uitat pe cifre şi o să trebuiască să relocăm nişte fonduri europene, o să vorbesc în perioada următoare cu Comisia, fiindcă acum 3 ani am avut o scădere bruscă la industrie, acum doi ani s-a mai liniştit, nu a mai fost atât de abruptă şi de un an de zile încearcă să fie pe o medie.

O să venim cu ajutoare de stat, după ce discutăm cu Comisia, pe zona de industrie. (…) Ăsta e rostul statului, să intervină punctual, având informaţia, acolo unde nu funcţionează lucrurile”, a afirmat Marcel Ciolacu.