Așadar, Radu Oprea a vorbit despre retragerea acestor vouchere de vacanță pentru românii care au salarii de peste 8.000 de lei. Măsura nu a fost privită pozitiv de oameni din multe domenii, printre care și HoReCa.
Majoritatea celor care beneficiază de vouchere de vacanță chiar au nevoie
Ministrul Economiei a subliniat că majoritatea persoanelor care beneficiază de vouchere chiar au nevoie de ele „pentru că aveau venituri mai mici”. Astfel, suma de 8.000 de lei a fost luată în vizor deoarece „este cuprinzătoare” pentru felul în care arată sistemul bugetar din România.
„Aici lucrurile sunt discutabile din perspectiva valorii până la care ajung aceste vouchere de vacanță. În principal, discutăm de suma de 8000 de lei net. Este o sumă considerabilă. Majoritatea celor care beneficiau de aceste vouchere de vacanță chiar aveau nevoie pentru că aveau venituri mai mici. Pentru România, pentru felul în care arată sistemul bugetar, cred că 8000 de lei net este o sumă cuprinzătoare”, a declarat Radu Oprea, conform DC News.
Amintim că valoarea acestor vouchere este de 1.600 lei în 2024, comparativ cu valoarea de 1.450 lei, cât era anul trecut.
Voucherele au avut un rol benefic în România
De asemenea, el a subliniat că voucherele au avut un rol benefic în România. Mai precis, ele au rolul de a reface capacitatea de muncă, spune ministrul.
Radu Oprea a spus că este „și în interesul angajatorului să putem să mergem în concediu”. Astfel, vom putea fi prezenți în continuare la locul de muncă, cu productivitate, spune el.
Un avantaj a fost că oamenii cu venituri mai mici și-au putut permite să-și facă concedii în România, spune ministrul.
„Voucherele de vacanță, într-adevăr, au avut un rol benefic în România. Concediul este refacerea capacității de muncă. Este și în interesul angajatorului să putem să mergem în concediu, astfel încât să putem să fim în continuare prezenți la locul de muncă, cu productivitate. Un avantaj a fost că oamenii cu venituri mai mici și-au putut permite să-și facă concedii în România”, a mai spus ministrul.
40% dintre români nu fac concediu, din varii motive
Ministrul a amintit apoi de niște statistici mai vechi, care spuneau că 40% dintre români nu fac concediu, din varii motive. Unul principal era legat de veniturile pe care le au
Totodată, voucherele au mai avut un avantaj. A crescut foarte tare numărul clasificărilor pe care ministerul îl face, potrivit explicațiilor oferite de Radu Oprea.
Astfel, au venit din ce în ce mai mulți proprietari de hotel, de pensiuni, să se înregistreze. Conform explicațiilor oferite de ministru, acesta este un lucru bun, deoarece autoritățile au reușit să extragă „din economia neagră și gri către economia albă” din ce în ce mai multe unități de cazare.
„Erau niște statistici mai vechi care spuneau că 40% dintre români nu fac concediu, din varii motive. Unul principal era legat de veniturile pe care le au. Am mai avut un avantaj. A crescut foarte tare numărul clasificărilor pe care ministerul nostru îl face. Adică, o stea, două stele, trei stele sau margarete pentru pensiuni. Clasificare însemnând certificarea unui standard de calitate pe care îl primește turistul atunci când merge într-o unitate hotelieră, într-o cazare. Atunci, au venit din ce în ce mai mulți proprietari de hotel, de pensiuni, să se înregistreze.
Acesta este un lucru bun, pentru că am reușit să extragem din economia neagră și gri către economia albă din ce în ce mai multe unități de cazare. Încercăm să facem lucrul acesta cu diverse clasificări, inclusiv pe partea de airbnb. Am avut această discuție de foarte multe ori. A fost un efort foarte mare, dar cred că se vor lua din nou în calcul”, a conchis Oprea.