Pe 1 aprilie se sărbătorește celebrarea Zilei Pacalelilor. Această sărbătoare își are originile în Franța, în secolul al XVI-lea, când a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie.
Se pare că vestea noului calendar s-a răspândit destul de încet, iar cei care continuau să sărbătorească anul nou de 1 aprilie erau considerați ″păcaliți de 1 aprilie″.
Timp de aproximativ 200 de ani, practicarea farselor de 1 aprilie, s-a răspândit atât în Anglia cât și în Statele Unite.
Ce nu ai voie să face de 1 aprilie?
La fel ca orice zi fesivă, 1 aprilie vine cu o serie de tradiții și superstiții.
Astfel, tradiția spune că toate farsele trebuie să fie făcute până la ora prânzului. În cazul în care acest lucru nu este respectat, orice farsă facută după această oră va aduce ghinion farsorului.
De asemenea, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de 1 aprilie, vor fi urmăriți de ghinion tot anul.
Îndrăgostiții trebuie să țină și ei cont de această zi și să nu se căsătorească de 1 aprilie, deoarece mariajul nu va funcționa, ori pentru că femeia va fi “cocoșul” în familie.
Tradiții de 1 aprilie
În regiunea Tirol, din Elveția, un mănunchi de paie este îngropat de 1 aprilie, pentru a avea o recoltă bogată în sezonul urmator.
De asemenea, se spune că cei născuți de ziua păcălelilor vor fi norocoși în afaceri, dar ghinioniști la jocurile de noroc.
În cazul bărbaților păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor, aceștia vor ajunge să o ia de nevastă. Dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămane prieteni foarte buni.
Totodată, în cazul în care o persoană nu va face nicio farsă de 1 aprilie, aceasta va fi păcălită pentru tot restul anului.