Grupul petrochimic elveţian Ineos a anunţat joi că intenţionează să investească 640 milioane de lire sterline (aproximativ 1 miliard de dolari) în explorarea de gaze de şist în Marea Britanie, transmite AFP.
'Noi investiţii semnificative vor urma dacă firma va trece la faza de dezvoltare şi producţie', a informat Ineos într-un comunicat.
Preşedintele Ineos, Jim Ratcliffe, a spus că vrea să facă din Ineos cel mai mare jucător din industria gazelor de şist din Marea Britanie. În opinia lui Ratcliffe, gazele de şist ar putea revoluţiona industria britanică iar Ineos are resursele şi competenţele necesare pentru a extrage gazele în siguranţă.
'Suntem încântaţi de investiţia în valoare de 640 de milioane de lire a Ineos în gazele de şist din Marea Britanie. Un pas important pentru această importantă sursă naţională de energie' a anunţat, pe contul său de Twitter, ministrul britanic pentru Întreprinderi şi Energie, Matthew Hancock.
Guvernul condus de premierul conservator David Cameron vrea să încurajeze exploatarea gazelor de şist pentru ca Marea Britanie să poată urma exemplul SUA şi să dispună de o sursă de energie ieftină.
În schimb, organizaţiile pentru protecţia mediului sunt îngrijorate de perspectiva utilizării fracturării hidraulice, singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Această tehnică constă în injectarea în roci, la înaltă presiune, a unor cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele şi poate polua pânzele freatice, iar, potrivit activiştilor de mediu, poate fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.
SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze utilizând tehnica fracturării hidraulice.
În România, grupul american Chevron a finalizat recent procedura de explorare a gazelor de şist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti. În prezent, Chevron analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj cât şi în urma investigaţiilor geo-fizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale.
AGERPRES