La TEDxBucharest 13 vorbitori vor arăta cum ideile lor produc schimbări economice, sociale sau culturale prin realizări în domenii precum inteligenţa artificială, teatru neconvenţional, aeronautică, terapie comportamentală, sisteme de securitate a transportului internaţional, alpinism, pictură, drepturile omului, epigenetică, publicitate sau antreprenoriat.                                    

Evenimentul ce va avea loc pe 16 octombrie 2009 la Bucureşti îi va aduce la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti din Teatrul Naţional, alături de alţi zece vorbitori recunoscuţi pe plan internaţional pentru realizările lor, pe Nelvin Joseph, Dumitru Popescu şi Carmen Vidu.

Nelvin Joseph, tânărul antreprenor indian care la doar 8 ani primea diploma de certificare a abilităţilor de lucru în limbajul de programare C*, lansează la 23 de ani sistemul inovativ SPARA, ce opreşte automat aparatele care nu sunt utilizate pentru economisirea energiei. Interesul său nemărginit pentru inteligenţa artificială s-a materializat în fondarea companiei Artin Dynamics, recunoscută de PC Quest Magazine drept prima companie bazată pe inteligenţă artificială din India. Întrebat care crede că este esenţa unei lumi în schimbare, Nelvin afirmă: „Nu intenţionez să fiu dramatic, dar cred că cel mai important lucru este lipsa de experienţă. Dacă te uiţi la poveştile celor mai mari agenţi ai schimbării precum Edison, Einstein, Bill Gates şi alţii, majoritatea dintre ei au avut neînţelegeri cu sistemul educaţional, l-au abandonat sau l-au schimbat. Am observat că studenţii capătă noţiunea că există doar o singură metodă de a face totul şi că ei nu pot rupe lanţul. Aici intervine aşa-numita tradiţie sau cultură şi ruptura e considerată imposibilă. Sunt oamenii care rup lanţul, cei care devin agenţi ai schimbării şi cunosc succesul.” 

Dumitru Popescu, directorul ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică), organizaţie care pregăteşte lansarea rachetei Helen în octombrie 2009, prima rachetă spaţială proiectată şi realizată în România, este românul care a poziţionat ţara noastră pe harta domeniului aeronauticii. Crede cu tărie în puterea creativă a competitivităţii şi ne îndeamnă să ne folosim timpul pentru a crea permanent ceva, oricât de mărunt.

Lor li se va alătura povestea lui Carmen Vidu, regizorul care pune tehnologia în slujba artei. Fiind cel mai tânăr regizor de la Teatrul Naţional din Bucureşti din ultimii 10 ani, Carmen Vidu s-a remarcat prin combinarea jocului de roluri cu teatrul multimedia şi scenografia dinamică. Ea îşi foloseşte munca pentru a atrage publicul tânăr mai aproape de teatru.

La TEDxBucharest vă veţi mai întâlni cu inventatorul Mircea Tudor, cercetătorul Gabriella Ficz, antreprenorul Erich Kish, alpinistul Alex Gavan, psihologul şi jurnalistul Mircea Toma, pictoriţa Alexandra Nechita, psihologul Mugur Ciumăgeanu, creativul Bogdan Naumovici, arhitectul Ştefan Bortnowski şi Ambasadorul Bunăvoinţei în 2008, Sandra Pralong.

TEDxBucharest este organizat în România de o echipă formată din 9 voluntari şi se bucură de sprijinul multor profesionişti  impresionaţi de eveniment, care au oferit parte din timpul şi expertiza lor pentru acest proiect. „Am pornit la drum doar cu definiţiile succinte ale ingredientelor unui TEDx de succes: vorbitori deosebiţi cu idei provocatoare, un loc ce inspiră inovaţie şi modernitate, calitate la nivel de detaliu şi multă pasiune. În martie 2009 când am luat licenţa TEDx aveam doar pasiunea, restul rămânea un proiect în construcţie. Temelia, cred eu, a reprezentat-o selecţia vorbitorilor. Am purtat discuţii cu peste 300 de profesionişti din toată lumea.” precizează Carmen Oprea, Manager Conferinţă.

Accesul la eveniment se face pe baza de invitaţie sau participând la concursul „Extraordinary Ideas” (Idei extraordinare). În spiritul  „Ideilor care merită împărtăşite”, orice idee care răspunde, într-un mod cât mai inovativ, întrebării „Cum putem contribui la generarea unei schimbări pozitive în lume?” are şansa de a-i asigura iniţiatorului unul din cele 20 de invitaţii puse în joc. Competitorii se pot înscrie până la 1 Octombrie la www.tedxbucharest.com/ideascontest.html.

În spiritul ideilor care merită împărtăşite, TED a creat un program denumit TEDx. TEDx este o platformă de evenimente locale, organizate independent care aduc oamenii împreună cu scopul de a împărtăşi o experienţă tip TED. Evenimentul nostru se numeşte TEDx Bucharest, unde x=eveniment TED organizat independent. La evenimentul nostru TEDx Bucharest, filme TEDTalks şi vorbitori live vor fi combinate pentru a crea scânteia care deschide discuţii pătrunzătoare şi crează conexiuni într-un grup restrâns. Conferinţa TED oferă ghidare generală pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx, inclusiv al nostru, sunt organizate doar de către noi.

TED este un eveniment anual în care o parte din liderii lumii, gânditori şi practicieni, sunt invitaţi să împărtăşească ceea ce îi pasionează cel mai mult. „TED” reprezintă un acronim pentru Tehnologie, Entertainment, Design – trei subiecte largi care, colectiv, ne modelează viitorul. Şi în realitate, evenimentul are o acoperire mult mai vastă, prezentând idei care au impact în orice disciplină. Participanţii l-au numit „cel mai bun spa pentru creier” şi „o călătorie de 4 zile în viitor”. Audienţa diversă – CEOs, oameni de ştiinţă, creatori, filantropi – este aproape la fel de extraordinară ca şi lista vorbitorilor care i-a inclus pe Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Phillippe Starck şi Bono.

*C este un limbaj de programare standardizat, compilat, de nivel mediu. Este implementat pe majoritatea platformelor de calcul existente azi, şi este cel mai popular limbaj de programare pentru scrierea de software de sistem.