S-au schimbat regulile pentru șoferi la munte
Conform noii legislații privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii, șoferii care traversează albia unui râu de munte cu mașina vor fi supuși la amenzi semnificative, care pot ajunge până la 10.000 de lei.
Din data de 6 iunie, Legea 176/2024 privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii a intrat în vigoare, având ca scop principal intensificarea sancțiunilor pentru a descuraja încălcările acestei legislații.
Conform noii legi, este considerată o contravenție circulația autovehiculelor de orice tip și transportul buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din regiunile montane, fapt sancționat cu amendă.
În conformitate cu legea, amenda pentru aceste încălcări variază între 6.000 și 10.000 de lei. În plus, abaterile prevăzute sunt sancționate și cu „reținerea și suspendarea pe o perioadă de 120 de zile a permisului, licenței sau a autorizației de pescuit comercial, după caz”.
În legislația anterioară, amenzile pentru circulația autovehiculelor de orice tip și transportul buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte erau mai mici. Amenda maximă în acest caz era de 8.000 de lei.
Conform noii legi, se pot sancționa cu amenzi de până la 10.000 de lei următoarele activități:
- deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale provenite din pescuitul comercial
- comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific
- pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale ale peștilor și altor viețuitoare acvatice
- încălcarea perioadelor de prohibiție și pescuitul în zonele de protecție
Se dau amenzi și pentru șoferii care transportă mai mulți pasageri
Numărul maxim de pasageri admis într-un vehicul este reglementat de legislația rutieră. Se are în vedere atât numărul de locuri disponibile în autovehicul, cât și categoria permisului de conducere deținută de șofer.
Deținătorii permisului de conducere Categoria B pot conduce vehicule cu o masă totală maximă de până la 3.500 kg. Numărul de locuri pe scaune, în afară de cel al șoferului, trebuie să fie de cel mult 8.
Prin urmare, într-un autovehicul condus de un șofer cu permis Categoria B, numărul maxim de pasageri este de 9. Este și șoferul inclus.
Șoferii care sunt surprinși transportând mai mulți pasageri decât este permis conform categoriei de permis de conducere pe care o dețin vor fi sancționați contravențional.
Șoferul va primi o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare. Asta înseamnă că va trebui să plătească între 990 lei și 1.320 lei.