Celebrul profesor de economie care a prevăzut criza economică din 2008 a venit cu previziuni și mai negre pentru ceea ce va urma în economia globală, după pandemia de coronavirus. Nouriel Roubini anunță o depresiune pe termen lung.
Nouriel Roubini, celebrul economist american cu origini turce care a prevăzut marea criză financiară din 2008-2009, a făcut un nou anunț menit să aducă fiori reci oamenilor din întreaga lume.
Poreclit Dr. Doom pentru prognozele sale sumbre, profesorul Roubini avertizează asupra unei crize prelungite și a unei recuperări lente după pandemia de coronavirus.
Criză a datoriilor suverane
El anticipează că economia globală se va confrunta cu nu mai puțin de 10 ani de depresiune și criză a datoriilor suverane.
Astfel, Roubini spune că recuperarea va fi în cel mai bun caz în formă ”U”, sau chiar ”ceva mai aproape de L”, adică o perioadă lună de timp în care revenirea economică se va lăsa așteptată.
O recuperare în formă de U înseamnă că economia va scădea și îşi va reveni numai după o perioadă prelungită de evoluţie lentă. O recuperare în formă de L este și mai drastică – o cădere bruscă şi o staţionare acolo o perioadă lungă de timp.
Nesiguranță a locurilor de muncă
Evoluţia economică va fi urmarea pierderilor de locuri de muncă atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace, ca urmare a blocajelor masive pentru combaterea virusului.
”Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă”, a declarat Nouriel Roubini pentru bbc.com.
“Va exista și mai multă nesiguranță a locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor pentru persoana de nivel mediu”, susține profesorul în economie.
În plus, ”Dr. Doom” spune că degeaba va avea loc o repornire a producției, în lipsa cererii.
”Puteţi deschide magazinele, dar întrebarea este dacă oamenii vor reveni”, spune el. ”Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?”, întreabă Roubini.
O lume mai împărțită
Iar adâncirea problemelor comerciale dintre SUA și China vor face ca multe țări asiatice să fie obligate să aleagă între cele două superputeri, spune economistul american.
”Fiecare dintre aceste superputeri va spune restului lumii, fie sunteți alături de noi, fie împotriva noastră. Ori folosești sistemele mele AI, 5G, tehnologiile mele, robotica mea, ori le folosești pe cele ale rivalului meu. Prin urmare, va exista o lume mai împărțită”, anticipează Nouriel Roubini.
Trebuie precizat că Roubini a prevăzut criza financiară din 2008 înaintea multor altora.
”În timpul crizei financiare globale producţia a avut nevoie de trei ani pentru a scădea”, a spus economistul, averizând că: ”de data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente”.