Legea Anastasia, aplicată în cazul Vlad Pascu
Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia, a declarat că va continua să susțină măsuri legislative care protejează cetățenii de cei care „în mod greșit cred că în numele unor drepturi individuale poți să pui în pericol semenii tăi”.
Declarația sa vine după ce Vlad Pascu, șoferul care a provocat accidentul mortal de la 2 Mai, a fost condamnat vineri la 10 ani de închisoare cu executare (decizia nu este încă definitivă).
Acesta este primul caz în care s-a aplicat Legea Anastasia, care prevede pedepse cu închisoare fără posibilitatea suspendării pentru șoferii care, sub influența alcoolului sau drogurilor, provoacă accidente soldate cu victime.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Robert Cazanciuc a subliniat că această condamnare reprezintă un punct de reflecție într-o dezbatere mai amplă despre funcționalitatea legilor și protecția vieții.
„Vlad Pascu, primul caz în care s-a aplicat Legea Anastasia, a fost astăzi condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Această condamnare vine cumva și ca un Memento în mijlocul unei dezbateri publice despre cât de funcțională ar trebui să fie o lege pentru a apăra în mod real valoarea fundamentală a omului: viața!
Roberta și Andrei nu vor mai putea participa la o asemenea dezbatere, dar sper ca de acolo de unde sunt să trimită lumină asupra minților tuturor celor care pot să pună interesul general mai presus de cel particular și vor să participe în mod real la o dezbatere care să găsească un echilibru între dreptul fundamental la viață și alte drepturi”, a scris Cazanciuc pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, Legea Anastasia a contribuit până în prezent la salvarea a peste 100 de vieți, prin măsurile stricte impuse.
„Voi continua să pledez cu toate argumentele juridice, medicale și de orice altă natură profesională pentru legi care să ne apere pe noi, copiii și părinții noștri, împotriva tuturor celor care în mod greșit cred că în numele unor drepturi individuale poți să pui în pericol semenii tăi!”, a adăugat Cazanciuc.
Sentința nu este definitivă în cazul de la 2 Mai
Legea Anastasia, adoptată pentru a combate conducerea sub influența alcoolului și drogurilor, impune pedepse fără excepții și fără posibilitatea suspendării pentru șoferii care cauzează accidente mortale în astfel de circumstanțe.
În cazul Vlad Pascu, Judecătoria Mangalia a decis vineri condamnarea sa la 10 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Conform instanței, verdictul a fost pronunțat fără acord de recunoaștere a vinovăției.
Amintim că, în dimineața zilei de 19 august 2023, Vlad Pascu, aflat sub influența substanțelor psihoactive, la volanul unui autovehicul, a acroșat la intrare în localitatea 2 Mai un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului.
În urma impactului, a rezultat decesul a două persoane și rănirea altor trei. De asemenea, după producerea accidentului, Pascu a părăsit locul accidentului.