La ora 08.45 a zilei de 11 septembrie 2001, niciunul dintre oamenii care lucrau în complexul de clădiri World Trade Center nu bănuia ce avea să se întâmple în următoarele ore. La ora 08.46, un avion de pasageri deturnat de un grup de terorişti intra în plin în Turnul de Nord al complexului.
După 17 minute, un alt avion a lovit Turnul de Sud. Un al treilea avion a lovit Pentagonul, în timp ce al patrulea, care se îndrepta cel mai probabil spre Casa Albă, s-a prăbuşit pe un câmp din sudul statului Pennsylvania, după o răzmeriţă a pasagerilor, care realizaseră gravitatea atacului. În urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, printre care și cetățeni străini din 90 de țări. Patru dintre aceștia erau români.

Atentatele au fost comise de 19 terorişti de origine arabă, legaţi de reţeaua Al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden. Ele fuseseră pregătite timp de cel puţin un an de zile.

În prezent, primarul oraşului american New York, Michael Bloomberg, a anunţat, suplimentarea forţelor de poliţie din metropolă pentru a face faţă oricărei situaţii, înaintea datei de 11 septembrie, pe fondul unui avertisment privind existenţa „unei ameninţări specifice şi credibile, însă neconfirmate”. În spatele acestor amenințări care vizează New York și Washington s-ar afla al-Qaida.

Preşedintele Barack Obama a minimizat posibilităţile unui nou atentat spectaculos în septembrie, cum a fost cel din urmă cu zece ani împotriva Turnurilor Gemene ale World Trade Center din centrul Manhattanului.  Obama s-a declarat mai îngrijorat de ameninţările pe care le reprezintă extremiştii care acţionează singuri.

<iframe width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/EFiEgwLQVJk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/J0Qu6eyyr4c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/0ZV2L0EM08I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA FOTO: National Geographic

Ştirea a fost publicată şi în ediţia de ieri, 10 septembrie.