Ai nevoie de un plan, ca să nu plătești mii de lei pentru lumină și pentru încălzire. Este la îndemâna oricui să consume mai puțin, prin câteva practici simple. Iată 10 idei pentru a-ți micșora factura:

Lasă soarele să intre în casă

Dacă ai șansa ca locuința ta să fie orientată spre est sau spre sud, având „vedere la soare” și pe timpul iernii, lasă să intre cât mai multă lumină în casă. Trage jaluzelele sau perdelele, astfel încât razele care trec prin geam să încălzească aerul în mod natural. Pe de altă parte, atunci când este viscol, „blindează” camerele trăgând draperiile. Aerul rece care poate trece printre geamuri se va opri. Ideal ar fi să îți montezi rulouri la fiecare geam, care să închidă etanș.

Nu încălzi camerele în care nu intri

Dacă ai o cameră în care intri foarte rar, este bine să o „sigilezi” pe timpul iernii. Temperatura este mai scăzută în spațiile în care nu stai, așa că este mai indicat să ții ușa mereu închisă, pentru ca aerul cald din restul casei să nu intre acolo și să se irosească. Unii închid și caloriferele în acele camere, pentru ca circuitul de la centrală la încăperile care contează să fie mai scurt, iar consumul de gaze mai mic. Totuși, trebuie să ai grijă să nu înghețe conductele din pereți.

Folosește cât mai mult bucătăria

În timpul iernii, este recomandat să mănânci preparate calde, preparate acasă. Atunci când folosești aragazul sau cuptorul, bucătăria se încălzește. De aceea este avantajos să îți coci chiar și pâinea casă. Avantajul este dublu: gătind acasă, nu mai dai bani la restaurant. Un pont: când ai terminat de copt, oprește cuptorul și lăsă ușa ușor deschisă, pentru ca în încăpere să ajungă și mai mult aer cald.

Reglează consumul din termostat

Unii specialiști recomandă ca temperatura afișată de termostat să fie scăzută pe timpul nopții, dar parcă nu ne dorim să ne trezim cu nasul înghețat. Noi avem alt sfat: scade temperatura atunci când nu ești acasă, sau mută termostatul într-o cameră de dimensiuni mai mici, care se încălzește mai repede. Astfel, centrala nu va mai „munci” mult pentru a crește temperatura până la valoarea comandată de dispozitivul ambiental.

Mai pune o haină pe tine

Dacă ești mai bine îmbrăcat, poți coborî temperatura termostatului centralei măcar cu un grad. În funcție de toleranța ta la frig, ai multe opțiuni vestimentare, de la o bluză cu mânecă lungă până la un halat foarte călduros. De asemenea, este o idee bună să nu mergi desculț prin casă în timpul iernii. O pereche de șosete de lână sau o pereche de papuci îți vor încălzi picioarele îți vor menține cald și restul corpului. 

Când te uiți la televizor sau când citești, stai învelit într-o pătură. Înlocuiește cearșaful cu care poate obișnuiau să te învelești cu o plapumă. O altă idee: nu mai ține laptopul pe masă, ci pe picioare. Astfel, te poți distra la păcănele cazinou gratis și te poți încălzi în același timp.

Aerisește bine încăperile

Pare paradoxal, dar încăperile se încălzesc mai repede dacă sunt bine aerisite. Dimineața și seara, lasă un geam deschis măcar cinci minute. Îți poate confirma orice specialist: aerul încălzit de calorifere umple mult mai repede o cameră bine oxigenată. Dioxidul de carbon nu lasă aerul cald să circule. După ce ai aerisit, asigură-te că fereastra este închisă bine. 

Acoperă aerisirile

Unele încăperi mai au guri de aerisire cu un grătar drept capac. Ei bine, aerul cald din încăpere este aspirat în acele aerisiri. Este recomandat ca pe timpul iernii să acoperi sursa scurgerilor de căldură cu un capac de plastic, cu folie sau cu o hârtie lipită cu bandă adezivă.

Folosește un ventilator de tavan

Dacă ai ventilatoare de tavan, le poți folosi pentru a ajuta la distribuirea aerului cald și pentru a reduce factura la încălzire. Setează ventilatorul astfel încât palele să se rotească în sensul acelor de ceasornic în timpul iernii. Astfel, el ar trebui să tragă aerul rece în sus, iar aerul cald din zona tavanului să circule în jos pe pereți și în jurul camerei. Viteza ventilatorului ar trebui să fie la prima treaptă.

Aranjează mobilierul pentru a elibera sursele de căldură

Mutarea mobilierului poate ajuta la îmbunătățirea fluxului de aer într-o cameră, ceea ce înseamnă că căldura de la orificiile de ventilație este distribuită mai bine. Dacă ai canapele, paturi sau biblioteci amplasate în fața surselor de încălzire dintr-o cameră, trebuie să știi că ele blochează fluxul de aer. Îndepărtează obstacolele, astfel încât căldura să poată circula liber. 

Cere părerea unui specialist

Soluțiile prezentate mai sus sunt utile ca să micșorezi facturile la utilități. Sunt și idei, pe care le poți descoperi în discuția cu un om specializat în eficientizarea încălzirii locuinței. Dai un ban, dar câștigi mai mulți pe partea cealaltă.