Consiliul General a aprobat vineri bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020, propus de Gabriela Firea. Primăria Capitalei are un buget general estimat la circa 10 miliarde lei (echivalentul a 2,1 miliarde de euro) în anul 2020, potrivit proiectului afișat în dezbatere publică pe site-ul municipalității.
Din această sumă, subvențiile pentru RADET și STB sunt estimate la 1,64 miliarde lei, cheltuielile de personal 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale și alte instituții finanțate din venituri proprii, cheltuielile curente – 7,2 miliarde. Cheltuielile pentru investiții sunt estimate la circa 2 miliarde lei.
Câți bani se dau pentru biserici
Pentru biserici, Gabriela Firea a propus alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu primește niciun ban. Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic se propune alocarea a 173 milioane lei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru statui se alocă 12 milioane lei.
Oranizații culturale
Cele trei instituții care organizează evenimente culturale pentru Primăria Capitalei – ARCUB, CREART și PROEDUS – au în 2020 un buget estimat la 136 milioane lei. Clubul pentru Seniori are încă 25 milioane lei, la fel și Clubul pentru Tineret – cele două organizează excursii/tabere și evenimente culturale pentru seniori și tineri, dar dau și câteva ajutoare. Administrația Spitalelor are în 2020 un buget estimat de 421 milioane lei, Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei, iar Direcția de Asistență Socială – 550 milioane lei.
Proiecte mari de infrasctructură
- Pentru Sala Polivalentă de lângă Arena Națională se propune alocarea a 10 milioane lei, iar pentru Patinoarul Flamaropol – 2 milioane lei. La pistele de biciclete se dau 42,7 milioane lei, banii primiți de la Ministerul Mediului și necheltuiți anii trecuți.
- Pentru pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției se dau 4,3 milioane lei. Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu primește 20 milioane lei, iar Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1 – 162 milioane lei, potrivit propunerii făcute de Gabriela Firea.
- Pentru refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogarii se propune alocarea a 5 milioane lei, iar pentru parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon – 84 milioane lei.
- Pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză se propune alocarea a 41 milioane lei, pentru Prelungirea Ghencea-Domnești – 50 milioane lei, iar pentru Pasajul de la Doamna Ghica se propune alocarea a 75 milioane lei.
- Din fonduri europene Primăria Capitalei estimează că va primi 1,3 miliarde lei, în principal pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.
Principalele instituții aflate în subordinea Primăriei Capitalei
- Clubul Sportiv Municipal București – 50 milioane lei;
- ARCUB circa 34 milioane lei
- Proedus – 42,5 milioane lei;
- Clubul pentru Seniori al Municipiului București – 25 milioane lei
- CREART – Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului București – 60 milioane lei;
- Centru pentru Tineret al Municipiului Bucureşti – 25 milioane lei;
- Direcția Generală de Asistență Socială – 550 milioane lei;
- Poliția Locală – 67 milioane lei;
- Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – 12,6 milioane lei;
- Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane- circa 53 milioane lei;
- Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București – 108 milioane lei;
- Administraţia Spitalelor si Serviciilor Medicale București – 421 milioane lei;
- Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – 42 milioane lei;
- Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei;