Comisia Europeană (CE ) a adoptat, astăzi, o decizie prin care consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate. CE a transmis un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă. Mandatul indică în mod
Comisia Europeană (CE ) a adoptat, astăzi, o decizie prin care consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate.
CE a transmis un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă.
Mandatul indică în mod clar că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână.
Comitetul ştiinţific CSRSEN din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului. Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc.
Nivelurile sigure de expunere, setate „din fabrică”
În prezent, standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei menţiuni în manualul de instrucţiuni pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.
Mandatul, propus de Comisia Europeană împreună cu cele 27 de state membre, vizează toate playerele audio personale şi telefoanele mobile cu funcţie de redare a muzicii.
El prevede ca nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările „din fabrică” ale produselor. Mandatul nu indică soluţii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei.În schimb, el cere ca producătorii să facă astfel încât setările din fabrică pentru utilizarea în condiţii normale să respecte cerinţele de siguranţă.
În mandat se mai specifică că trebuie introduse avertismente adecvate pentru consumatori în legătură cu riscurile existente şi cu modalităţile de a le evita, inclusiv în legătură cu situaţiile în care înlocuirea căştilor originale cu alt tip de căşti determină expunerea la niveluri sonore mai ridicate, care constituie un risc mai mare.
Noile standarde de siguranţă se vor aplica numai produselor viitoare
Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) în cadrul unui proces care poate dura până la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori, precum şi alte părţi interesate.
Standardele UE nu sunt obligatorii, însă, dacă noul standard este aprobat de Comisia Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine, de facto, norma aplicată de industria de profil. Se consideră că produsele care respectă aceste standarde sunt sigure – în cazul nerespectării, produsele trebuie supuse unor testări independente costisitoare pentru fabricanţi.