Ne-am lovit cu toții de legendele care circulă pe seama consumului de alcool. Toate au numitor comun: nu de alcool trebuie să ne temem, ci de excesele lui.
Despre plăcerile și neajunsurile produse de alcool s-au scris râuri de cerneală. Alcoolul, în diferitele lui forme, a rămas de secole un aliment de bază, însă noi încă mai învățăm să conviețuim cu el în bună pace. Evident, demonii pe care îi invocăm în preajma licorilor bahice sunt cel mai adesea asociați cu excesul. Însă miturile și prejudecățile pe care omenirea la creat de-alungul istoriei în jurul băuturilor alcoolice și a efectelor care le produc sunt mult mai complexe și, de cele mai multe ori, sunt evident legate de lipsa de informație. Le vom enumera aici pe zece dintre cele mai cunoscute și le vom demonta pe fiecare în parte.
Berea dupa vin e chin, vinul după bere e plăcere. De fapt, nu este importantă ordinea în care le bei și nici cum amesteci băuturile, ci cantitatea de alcool ingerată în timp. Ficatul nu poate procesa în mod uzual decât un pahar de vin, o halbă de bere sau 50 ml de băutură spirtoasă (peste 40% concentrație acoolică) pe oră. Prin urmare toate bauturile pe care le consumi de-avalma la o petrecere, fie ele chiar mai slabe sau băute într-o anumită ordine, contribuie toate la starea generală proastă care te așteaptă a doua zi.
Alcoolul îngrașă. Multe dintre regimurile de slăbit elimină cu desăvărșire alcoolul din dietă. Cu toate acestea, la o numărătoare riguroasă, alcoolul nu-i nici pe departe un aliment atât de bogat în calorii. Consumul său este deseori asociat cu mâncarea și multe dintre băuturile alcoolice stimulează sucul gastric. Însă poți să reții că nu berea te îngrașă, ci pizza aceea mare pe care o mânânci de obicei la bere.
Absintul îți produce halucinații. Este un mit care s-a născut probabil în vremurile în care efectele alcoolului erau mai puțin cunoscute și studiate. Starea aceea de reverie pusă pe seama absintului în secolul al XIX-lea se datorează cel mai probabil procesului greșit de fabricație prin care unele absinturi ajungeau să conțină o concetrație mare de alcool metilic.
Tequila originală are un vierme în sticlă. Este de fapt o stratagemă de marketing și n-are nici o legătură cu calitatea tequilei sau a mezcalului care se află în sticla respectivă. Viermele cu pricina este de fapt larva unui fluture care este un cunoscut dăunător al agavei, planta din care este făcută tequila sau mezcalul. A, și mezcalul, fie el și “original” nu conține mescalină sau orice altă substanță psihedelică cum mai pomeneau unele legende urbane.
Alcoolul îmbunătățește performanța sexuală a bărbaților. Alcoolul te poate dezinhiba, într-o oarecare măsură, dar consumat în exces ajunge să-ți încetinească mai toate funcțiile motorii și poate pune în dificultate buna circulație a sângelui către extremități. Dacă înțelegeți ce vreau să spun.
Dacă combini alcoolul cu cola te îmbeți mai greu. Cola nu are nici o proprietate aparte prin care să poate opri absorbția de alcool, conține însă cofeină și aceasta îți stimulează sistemul nervos, de unde și senzația că ai lucrurile sub control. Însă câteva pahare mai târziu nu le mai ai. Același lucru este valabil și pentru băuturile energizante.
Dacă mănânci înainte, nu te îmbeți. Mâncarea poate întârzia procesul, însă nu îl anulează. Mai devreme sau mai târziu, alcoolul consumat în cantități generoase va fi procesat de corpul tău și își va face simțite efectele.
Alcoolul te ajută să dormi. Alcoolul te poate trimite la culcare mai repede ce-i drept însă prezența lui în corp îți va face somnul agitat și scurt, prin urmare te vei odihni oricum mai puțin.
Cui pe cui se scoate. Când vine vorba despre alcool, toate evidențele conlucrează împotriva acestei teorii. Nu vei putea alunga starea de mahmureală cu mai mult alcool, cel mult o vei prelungi. Nici măcar cafeaua nu-i o idee atat de bună. Fiind și ea un diuretic, la fel ca și alcoolul, va adânci deshidratarea prin urmare și starea de mahmureală datorată cel mai adesea deshidratării de a doua zi.
Vinul dulce are zahăr adăugat. Majoritatea vinurilor dulci își găsesc tot zahărul de care au nevoie în struguri, iar cantitatea de zahăr rezidual poate fi crescută sau scăzută prin procedee specifice. Există probabil producători care aleg să scurtcircuiteze procesele naturale, însă acestea sunt și trebuie să fie doar excepții.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.