În mod normal, legislația permite mamelor un concediu de maternitate și pentru creșterea copilului până la 2 ani. Însă nu toate mamele doresc sau își permit o pauză atât de lungă de la job. Dorința de a-și relua cariera le poate determina pe unele mămici să se întoarcă la serviciu, dar totodată bebelușul să beneficieze de alăptare.

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Fiecare lună în plus de alăptare ajută atât mama, cât și copilul în menținerea stării bune de sănătate. Fiecare clipă petrecută împreună este importantă, pentru că niciodată copilul tău nu va mai avea vârsta pe care o are azi. De aceea, merită să faci tot posibilul pentru a continua alăptarea. Iată 10 motive care te vor convinge.

Avantaje pentru copil

  1. Laptele matern este alimentul ideal pentru copil în primele 6 luni și cel mai ușor de asimilat până la 2 ani, reducând problemele legate de digestie.
  2. Prin conținutul unic de anticorpi, enzime și probiotice, laptele matern protejează copilul împotriva infecțiilor și alergiilor. După vârsta de 1 an, concentrația de imunoglubulina A (IgA) crește, ceea ce acționează împotriva virusurilor și bacteriilor. Astfel, copiii alăptați se îmbolnăvesc mai rar sau chiar dacă se îmbolnăvesc sunt feriți de complicații și se recuperează mai rapid.
  3. Alăptarea îi asigură copilului vitamine, minerale, acizi grasi, inclusiv după vârsta de 1 an, cu cea mai mare biodisponibilitate.
  4. Alăptarea ajută la reducerea riscului de diabet și obezitate în cazul copiilor predispuși genetic la aceste afecțiuni.
  5. Alăptarea contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului. Studii aprofundate au arătat că acei copii alăptați pe o perioadă mai lungă au obținut rezultate foarte bune la teste de inteligență și la școală.

Avantaje pe mamă

  1. Alăptarea pune bazele relației afective puternice dintre mamă și copil.
  2. Alăptarea ajută la recuperarea mamei după naștere, la eliminarea depozitelor de grăsime și la redobândirea greutății corporale dinaintea sarcinii.
  3. Alăptarea ajută la întârzierea ciclului menstrual, contribuind la prevenirea unei noi sarcini.
  4. Numeroase studii dovedesc că alăptarea prelungită este un factor de protecție pentru mamă împotriva unor forme frecvente de cancer: cancer de sân, cancer de ovar, cancer de col uterin.
  5. Alăptarea are rol protector și împotriva diabetului de tip 2 sau osteoporozei.

Condiții pentru a împăca alăptarea cu profesia

Pentru a continua cu succes alăptarea, mamele au nevoie de timp, spatiu adecvat si sprijin din partea familiei, a angajatorului și colegilor.

Legislația din țara noastră prevede faptul că mamele care alăptează de program redus la 6 ore, fără afectarea venitului, sau de pauze de câte o oră pentru alăptare.

După încheierea diversificării, de obicei în jurul vârstei de 1 an, copilul poate fi alăptat doar dimineața, înainte de a pleca la serviciu, și seara la culcare. Astfel, alăptarea nu interferă cu programul de lucru al mamei. Dar nu trebuie să uiți că cel mai bun stimulent pentru secreția lactată rămâne suptul copilului. De aceea, este foarte important să nu renunți la aceste două-trei reprinze de alăptare când ești acasă cu copilul.

Pentru a preveni refuzul sânului sau înțărcarea prea devreme, este bine să eviți oferirea laptelui matern cu ajutorul biberonului. Copilul va opta repede pentru biberon, deoarece depune un efort mai mic decât la supt. Varianta laptelui matern la biberon poate fi utilizată doar ocazional, când mama lipsește pentru scurt timp de acasă.