10 motive pentru care trebuie să faci sport

După câteva zile de vacanță, cu mese copioase și mai puțină mișcare, este timpul pentru o reorganizare. În general, zilele libere sunt și un prilej pentru cei care nu și-au reînnoit abonamentul la sală să o facă.

Partea deloc amuzantă este că acest obicei nu se menține tot timpul anului, numărul celor care plătesc un abonamnet lunar fiind încă destul de redus. ”Motive de a nu face sport sunt multe, însă motive pentru care trebuie să faci sport sunt zdrobitor mai multe. Poți preveni boli cardiovasculare, diabet, angină, preinfarct, pierdere a densității osoase și așa mai departe. Poți evita oboseala cronică, minimiza stresul, îmbunătăți viața la toate capitolele ei. Recomand să lăsăm deoparte falsele pretexte și să începem să acordăm mai multă atenție sportului”, spune Florin Cujba, Brand Ambassador New Balance România, Master Trainer Fitness Scandinavia și Co-Owner Tribul.

Potrivit acestuia, cel puțin din informațiile pe care le deține, nișa românilor care fac sport zilnic este peste ce se întâmplă în Europa, însă, prin prisma unui regim de viață sănătos, suntem cu mult în urma Europei. Iar motivele le știm cu toții: educație, mentalitate, tonus (problemele de zi cu zi, prioritizarea în functie de nivelul de trai).

Cu alte cuvinte, educația este foarte importantă. ”În cazul meu, pot spune că sunt norocos. Am avut șansa să cresc într-un mediu în care mentalitatea era îndreptată către un stil de viață sănătos. Toți membrii familiei mele au făcut sport. În timp, acest stil s-a integrat în viața de zi cu zi”, adaugă Florin Cujba, care, la rândul lui, a dus mai departe ”tradiția”. În sensul că transmite ceea ce a învățat propriilor copii.

”Dorm între 23:00 și 5:30. La ora 7:00 sunt în sala de fitness și închei la ora 12:30, cu propriul antrenament. Între 13:00 și 15:00 acord două ore de muncă la birou pentru proiectul personal Tribul. Între 15:00 și 18:30 am zonă de relaxare împreună cu cei doi copii ai mei, iar dupa 18:30 intru în sală până la ora 22:00. De luni până vineri, în acest moment, așa arată programul meu”, punctează el.

Nu e de mirare că a pus pe picioare propriile proiecte și, în același timp, participă la evenimente dedicate, așa cum este Convenţia Internaţională de Fitness, organizată de Fitness Scandinavia School, la Bucureşti, în weekendul 22-23 aprilie 2017. ”Ca orice alte domenii, la fel și în fitness avem trenduri. Cred că un astfel de eveniment reușește perfect să aducă toate informațiile necesare de care piața noastră are nevoie”, mai spune el.

Liora Zytcer: Antrenamentul se realizează prin disciplină și motivație

În context, și Liora Zytcer (Master Trainer Fitness Scandinavia la cursul Instructor de Aerobic, Instructor Pilates, Corex & Postural, AquashapeTM), spune că a făcut sport de când se știe (dans și balet), astăzi fiind orientată către tot ceea ce aduce beneficii și menține un echilibru. Ce sfat dă Liora celor care tot amână, la infinit, să practice un sport de întreținere?

”În primul rând, să facă pasul! Apoi, să găsească tipul de antrenament care îi face plăcere, să își stabilească un obiectiv fezabil. La început, antrenamentul se realizează prin disciplină și motivație, dar după aceea devine natural, o parte indispensabilă din viața noastră. Cel mai important lucru este ca activitatea sportivă să fie practicată cu placere”, punctează ea. În ceea ce o privește, spune că este o persoană foarte organizată, care își planifică fiecare minut.

”Folosesc orice minut disponibil. De exemplu, în timp ce conduc, îmi pun gândurile în ordine și îmi fac planurile pentru ziua respectivă. Mă antrenez de patru-cinci ori pe săptămână, dar antrenamentul principal este cel mental: citesc, scriu, gândesc strategia orelor și vin cu idei privind antrenamentele sau alte activități din agendă”, adaugă Liora Zytcer. Potrivit ei, în România antrenamentele din domeniul fitnessului sunt foarte avansate, iar intructorii foarte bine pregătiți.

”Mulți antrenori se duc în afara țării, participă la diverse cursuri și workshop-uri, apoi se întorc cu nivel ridicat de cunoștințe. În plus, multe săli, mai ales în București, aduc instructori străini pentru a forma antrenorii români, iar nivelul a crescut foarte mult în ultimii ani”, explică ea.