Temperaturile scăzute aduc cu ele și răceli, viroze și alte probleme grave de sănătate. Exisă, totuși, oameni care nu se îmbolnăvesc niciodată, oricât de frig ar fi afară? Se pare că da. Jerusalem Post arată care sunt cele mi importante zece obiceiuri ale oamenilor care nu se îmbolnăvesc aproape niciodată în această perioadă.
- Se hidratează mai bine
Ni se spune să bem zilnic 2 litri de apă pentru a satisface nevoile de bază ale organismului. Când bem suficientă apă, organismul primește combustibilul de care are nevoie pentru a acționa și a lupta împotriva bolilor.
Când nu bem suficientă apă, afectăm buna funcționare a sistemelor corpului și este ultimul lucru de care avem nevoie iarna, când afară este foarte frig.
- Se vaccinează împotriva gripei
Chiar dacă v-ați vaccinat anul trecut, este important să faceți vaccinul anti gripal și anul acesta. Vaccinul este sezonier și tulpinile gripale se schimbă în fiecare an, motiv pentru care OMS comandă anual producția de noi vaccinuri potrivite pentru tulpinile care apar.
- Dorm suficient
Somnul este considerat un medicament, fiind vindecător. Cercetătorii din Germania au demonstrat că somnul poate fi, uneori, cel mai bun medicament pentru afecțiuni medicale complexe, datorită capacității sistemului imunitar de a proteja împotriva agenților patogeni.
Somnul prost și insuficient afectează, de asemenea, greutatea, starea de spirit de fiecare zi și poate favoriza apariția bolilor cronice.
- Schimbă frecvent prosoapele de mână
Toată lumea a fost învățată despre importanța spălării mâinilor, înainte de a mânca, pentru a nu se îmbolnăvi. Numeroase studii au arătat că prosoapele pot răspândi anumite boli. Expunerea la unele bacterii din prosoapele pe care ne ștergem pe mâini poate duce la infecții ale pielii, leziuni ale sistemelor digestive și chiar răceli.
- Fac mișcare zilnic
Exercițiile fizice joacă un rol crucial în puterea sistemului imunitar, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Există două arme puternice în arsenalul sistemului imunitar: celulele T și celulele B. Producția acestor celule scade odată cu vârsta. Studiile arată că activitatea fizică moderată reduce riscul de infecții ale tractului respirator superior.
- Mai mult timp în aer liber
Vitamina D este esențială pentru sistemul imunitar, protecția împotriva bolilor virale, împotriva cancerului și pentru menținerea rezistenței osoase. Iar cea mai bună metodă de a o obține este afară, de la soare. Stați cât mai mult afară, în aer, chiar dacă temperaturile au scăzut.
- Ieșiri frecevente cu prietenii
Studiile efectuate pe acest subiect au constatat că, de multe ori, relațiile cu prietenii sunt mai importante pentru sănătate, decât relațiile cu familia.
- Consumă multe alimente fierbinți
Consumul apei și al ceaiurilor, supa tradițională de pui și alte alimente calde ajută organismul să facă față bolilor și răcelilor și să devină mai puternic. Ceaiurile și alimentele calde stimulează circulația sângelui. Beți cât mai des o cană de ceai fierbinte sau o ceașcă de ciocolată caldă pentru a lupta împotriva frigului.
- Au o dietă sănătoasă
Multe studii efectuate de-a lungul anilor au examinat efectele pe care le au factorii externi asupra funcționării sistemului imunitar, culminând cu ceea ce știm astăzi: că sistemul imunitar este afectat de activitatea fizică, de vârstă, de somn și mai ales de alimentație.
Fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea și nucile ajută la îmbogățirea organismului cu vitamine, minerale și antioxidanți. Alimentele care îmbunătățesc activitatea sistemului digestiv și a intestinelor, precum iaurtul, sunt un instrument eficient în lupta împotriva diferitelor boli ale iernii.
- Gândesc pozitiv
Deși nu e un sfat ușor de urmat în timpul iernii, când se întunecă mai repede, este bine să vedem mereu partea bună a lucrurilor, deoarece sănătatea mintală are un impact foarte mare asupra noastră.