Conform unui oficial al Națiunilor Unite, este „clar” că forțele guvernamentale siriene sunt implicate în masacrarea a peste 100 de persoane, aproape jumătate dintre acestea fiind copii. Conform lui Rupert Colville, purtător de cuvânt al biroului pentru drepturile omului din cadrul Națiunilor Unite, citat de CNN, „forțele guvernamentale au bombardat, utilizat tancuri și artilerie, iar milițiile Shabiba, aflate de partea guvernului au intrat în case și au executat civili. Persoane înarmate au executat sumar copii, femei și bărbați aflați în propriile locuințe”.
Statele din întreaga lume au condamnat atacul pe care Siria îl dezminte, dar numai 10 au decis, în cursul zilei de ieri, să expulzeze diplomați. Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat doar că secretarul de stat Dan Petre l-a convocat la sediul MAE pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti.Dan Petre a condamnat „ferm” violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii. Secretarul de stat a exprimat „profunda indignar”e faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională.
Ca și omologii de la București, oficialii de la Moscova au „condamnat orice formă de violenţă” dar nu au luat alte măsuri.Într-o conferință comună cu William Hague, ministrul de externe britanic, Serghei Lavrov a declarat că „avem de a face cu o situaţie în care ambele părţi (guvernul şi opoziţia din Siria – n.r.) au contribuit la omorârea oamenilor nevinovaţi, între care zeci de copii, femei. Această regiune se află sub controlul opoziţiei înarmate, dar este înconjurată şi de trupe ale guvernului. Cauzele şi consecinţele celor întâmplate vor trebui identificate în cadrul unei investigaţii realizate de misiunea observatorilor ONU în Siria, la cererea Consiliului de Securitate”. Lavrov a adăugat că „vina trebuie să fie stabilită de o manieră obiectivă”, iar comunitatea internaţională trebuie să depună toate eforturile ca asemenea tragedii să nu se repete. Pentru aceasta este necesar, însă, ca toţi actorii externi să joace după reguli comune. În opinia sa, scopul comun trebuie să fie cel al încetării violenţelor, şi nu schimbarea regimului de la Damasc.
Și Israelul a lansat acuzații dure la adresa Damascului anunțând că „renunţă la «rezerva mediatică» din cauza nivelului «excepţional» al masacrelor din Siria”. Până în prezent, liderii israelieni s-au abţinut să condamne ferm violenţele din Siria, fiind preocupaţi de incertitudinea care ar rezulta în urma plecării preşedintelui al-Assad. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei israeliene a subliniat că schimbarea de ton a Tel Aviv-ului nu este menită să răspundă criticilor insurgenţilor sirieni, unii dintre aceştia acuzând Israelul că-l sprijină pe preşedintele sirian. „Nu reacţionăm din oportunism. Oricum noi suntem calificaţi drept Satana de ambele părţi. Regimul sirian ne acuză că susţinem insurgenţii şi insurgenţii afirmă că îl sprijinim pe Bashar al-Assad”, a declarat Yigal Palmorm, un purtător de cuvânt al ministerului israelian de externe.
UPDATE: O intervenţie armată în Siria NU este exclusă. Totuşi, Casa Albă se opune
10 țări au expulzat oficiali sirieni în urma masacrului de la Houla
30 mai 2012, 12:17
Ultima modificare în 30 mai 2012, 15:17
Olanda, Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Bulgaria și Canada au decis să solicite unor diplomați sirieni să renunțe la post acuzând dur uciderea a peste 100 de persoane la Houla. România se mulțumește deocamdată să „condamne violențele incalificabile comise”.
Etichete: germania,
israel,
rusia,
siria,
statele unite
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook