Sunt vinuri roșii obținute din soiuri mai puțin cunoscute la noi sau în lumea largă. Însă asta nu le face mai puțin apreciate. Iar multe dintre ele sunt atât de populare în alte părți de lume, încât, la o scurtă cautare, veți descoperi sute sau mii de vinuri care le poartă numele pe etichetă. Iată care sunt aceste soiuri mai puțin cunoscute și vinurile pe care merită să le gustați pentru a le cunoaște și înțelege mai bine.

Touriga Nacional. Unul dintre cele mai fine soiuri de vin roșu, folosit în vinurile de Porto. Vinurile provenite din el au o structură concentrată, tanioasă, dar și o textură foarte delicată. Stă la baza unui vin recent lansat de Domeniile Coroanei Segarcea: Vardo Picătura vieții . Un vin rosu intens care merită băut în compania unor fripturi din carne roșie, făcute la grătar. Însă după ce a fost decantat cu o oră înainte și răcit un pic (16 grade).

Primitivo. Acest strugure se numește Primitivo în sudul Italiei și Zinfandel în California, unde este plantat pe 10% din suprafața viticolă. Îl veți întâlni în vinuri rose, destul de blânde, dar și în vinuri roșii destul de puternice, alcoolice.  Pietra Pura este un vin roșu “de Primitivo”, produsul colaborării dintre doi producători respectați din Salento, care și-au unit forțele pentru această ediție specială. Din California avem Woodbridge Zinfandel , făcut de unul dintre cei mai cunoscuți producători de vin din lume, Robert Mondavi. Are în proporții foarte mici și Syrah, Petit Verdot și Alicante Bouschet.

Pinotage. Un soi creat în secolul 20 prin încrucișarea soiurilor Pinot Noir și Cinsault. Este foarte popular în Africa de Sud, de unde vine un vin blând și fructos, ușor de băut și potrivit în aproape orice împrejurare: Golden Kaan Pinotage

Marselan. Este un soi inventat în anii ’60 de un viticultor de lângă orașul Marseillan aflat în sudul Franței, în regiunea Languedoc. Produce un vin cu corp mediu, cu o textură catifelată și taninuri blânde. A inspirat-o pe Ghislaine Guiraud, unul dintre cei mai importanti oenologi francezi, să creeze vinul roșu Principesa Margareta. Rezultatul este de excepție, un vin aromat, cu un buchet rotund, extrem de bine lucrat. 

Nebbiolo. Vinurile născute din el, specifice regiunii Piemonte, din Italia, sunt pline, au gust puternic, cu aromă de fructe de pădure. Cele mai cunoscute, dar și cele mai scumpe sunt Barolo și Barbaresco. Baorolo Castiglione, este un vin atât de bun încât te pune pe gânduri să citești că e doar un entry-level între vinurile Barolo create de celebrul producător Vietti. Este un vin dens, puternic, cu o paletă de arome extrem de generoasă.

Malbec. Un soi impetuos, cu arome picante de coacăze roșii. Este cultivat în Franța de secole, însă a cunoscut gloria în Argentina vremurilor noastre. Masi Passo Doble este un Malbec argentinian creat sub oblăduirea celebrului producător italian Masi. Un vin cu buchet bogat, în care distingi note persistente de cireșe bine coapte. Este o adevărată încântare a simțurilor.

Carmenere. Un strugure reprezentativ pentru Chile și pentru succesul pe care il cunosc vinurile sale roșii în ultimii ani, peste tot în lume. Mult timp chilienii au crezut că e un fel de Merlot, dar testele recente au arătat totuși că este un soi de sine stătător, provenit din butași Grand Vidure aduși din Bordeaux în secolul al 19-lea. Cono Sur este un Carmenere tipic, cu gust complex și catifelat, cu note intense de fructe roșii de pădure și ciocolată. În anul 2010 a fost premiat cu aur în câteva competiții importante de peste ocean. 

Băbească neagră. Un soi de struguri strămoșesc (cultivat se pare de pe vremea dacilor), foarte rar în zilele noastre, mai des întâlnit în Moldova sub numele de Rară neagră. La noi îl puteți degusta în vinul La Sapata, foarte fructat, cu o intensitate aromatică foarte subtilă, în care recunoști ciocolată și vișine.

Barbera. Popular în nordul Italiei și în Argentina, acest soi produce vinuri medii spre corpolente și ușor condimentate în gust. Barbera d’Asti Le Orme este un Barbera tipic, cu mineralitate moderată și un gust cu arome de fructe negre extrem de plăcut. 

Pedro Ximenez. Îi veți găsi numele pe etichetele de sherry mai degrabă redus la cele două inițiale: PX. Este un strugure alb, cu o dulceață atât de concentrată încât este folosit cel mai des, alături de strugurii Palomino în vinurile sherry roșii cele mai dense și mai dulci. Nectar PX Sherry  este un astfel de vin delicat, dulce, care poate fi băut răcit (15 grade) la desert, cu fructe și brânzeturi fine sau poate fi folosit chiar și în deserturi (prăjituri cu ciocolată sau înghețată)

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.