Supranumită Pasărea Măiastră, Edith Piaf a României sau Regina cântecului popular, Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București.
Ea a debutat în mai 1934 la Teatrul Cărăbuș, iar două luni mai târziu debutează în revista Cărăbuș-Express a lui N. Kirițescu cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase, potrivit ro.wikipedia.org. Tot în 1934, imprimă prima ei piesă, romanța Mansarda, compusă de Nello Manzatti.
În 1936, Maria Tănase imprimă la casa de discuri Columbia una din cele mai cunoscute piese ale sale, "Cine iubește și lasă", precum și "M-am jurat de mii de ori", sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner. Cele două piese au fost imprimate cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.
În 1938, începe să colaboreze cu renumitul restaurant Luxandra, unde cântă acompaniată de orchestra violonistului Petrică Moțoi. În luna februarie a aceluiași an, Maria Tănase debutează radiofonic la Ora satului, unde cântă în direct, acompaniată de taraful lui Ion Matache, M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea.
Supranumele de "Pasărea măiastră" îi este dat în august 1938 de istoricul Nicolae Iorga, când artista cântă la încheierea cursurilor de vară la Universitatea Populară din Vălenii de Munte. În septembrie, lansează celebrele cântece "Mi-am pus busuioc în păr" și "Habar n-ai tu".
În 1940 Garda de Fier distruge toate discurile existente cu Maria Tănase în discoteca Radio-ului, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca folcloristul Harry Brauner (cel care a cules în 1929 cântecul prototip pentru Cine iubește și lasă, frate al pictorului Victor Brauner) și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu).
A avut o relație cu premierul Armand Călinescu, ucis de un comando legionar.
În martie 1941 întreprinde un turneu artistic în Turcia. Cântă în revista Melody Revue de la Istanbul cu prilejul inaugurării Teatrului de vară „Taxîm”. Aici este desemnată cetățean de onoare de președintele Turciei.
Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României. Discografia artistei o puteți găsi aici.
Până la începutul anilor 1940 repertoriul i-a fost format de Harry Brauner. Un buchet de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicat de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase.
Se căsătorește cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie (Clery Sachelarie) în decembrie 1950.
A cântat în numeroase restaurante și localuri bucureștene (mai ales în perioada interbelică): „Neptun”, „Café Wilson”, „Parcul Aro”, „Luxandra”, „Luther”, „Continental”, „Prispa-naltă” din Piața Obor.
Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu.
În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10.
Sursa: ro.wikipedia.org
100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, sărbătoriţi de Google
25 septembrie 2013, 07:22
Ultima modificare în 25 septembrie 2013, 10:22
Google marchează 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase. Cel mai popular motor de căutare din lume sărbătorește azi 100 de ani de la nașterea celei mai mari cântărețe de muzică populară din istoria României, Maria Tănase. Vezi cât de vast e repertoriul artistei, ce mare istoric i-a spus Pasărea măiastră, cu ce premier celebru a avut o relație și pentru cine a fost agent secret.
Etichete: google
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- COŞMARUL BANCHERILOR se adevereşte
- DEUTSCHE WELLE: Merkel se poate trezi în opoziţie
- Raport favorabil pentru emiterea tichetelor de masă în format electronic
- Rusia a vândut 49% din acţiunile Kalaşnikov pentru 75 de milioane de dolari
- Site-ul de unde poţi angaja un asasin
- Accident teribil cu un Lamborghini!
- Banca ţărilor sărace, ÎN PERICOL
- Parcul auto al României a crescut cu 172%, din 1989 până în 2013
- Compania care a luat RANCO de la Radu Octavian așteaptă 3 milioane de euro cifră de afaceri din vânzări de articole promoționale
- Miza redevențelor: bani la buget sau investiții?