Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a anunțat joi că statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică. Totodată, el a adăugat că noi suprafețe de plajă pot fi atribuite direct operatorilor economici.
Potrivit ministrului, totul se datorează unui proiect al Administrației Naționale Apele Române, care a dus la adoptarea Ordonanței privind eficientizarea activităților turistice pentru sezonul turistic 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre.
Mai exact, conform proiectului, a fost realizată protecția costieră prin reducerea eroziunii, iar în urma investițiilor statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică, a spus ministrul.
Ce se va schimba pe litoralul românesc?
Totodată, el a mai amintit de evenimentul de anul trecut, atunci când agenții economici aveau încheiate mai multe contracte concesionare, lucru care a generat un disconfort pentru turiștii aflați pe litoral românesc.
Ministrul Turismului a dat exemplu stațiunea Mamaia, Constanța, dar și Eforie Nord, unde lărgimea plajelor depășește 300 de metri. De asemenea, el a explicat că din cauza disconfortului creat, foarte mulți turiști au preferat să nu mai petrecă concediile de vară în aceste stațiuni. Anul acesta însă, lucrurile vor fi diferite, iar turiștii ar putea evita astfel de situații.
„Știm din cursul anului trecut că a apărut o problemă și anume faptul că agenții economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru alineamentul exixtent la momentul respectiv pentru a fi utilizate acele porțiuni de plajă în scop turistic.
Ce trebuie să știe agenții economici?
În multe cazuri, și mă refer aici la stațiunea Mamaia, dar și Constanța și Eforie Nord, dimensiunea, lărgimea plajelor depășește 200, poate chiar 300 de metri, aspect care a creat un disconfort pentru turiști, pentru că operatorii nu au putut amplasa șezlonguri, umbrele și alte facilități în folosul turiștilor în apropierea apei și au fost situații frecvente anul trecut când turiștii au renunțat efectiv să își mai petreacă concediul în acele stațiuni”, a declarat Cadariu.
Mai exact, ministrul a ținut să explice faptul că, prin modificare unui articol din Codul administrativ, acum se permite închirierea suprafețelor prin încredințare directă către operatorii economici, pentru a scurta toate timpii.
În acest sens, aproximativ 400 de agenți economici de pe litoral au la dispoziție 15 zile pentru a notifica Apele Române să încheie actul, a mai spus el.