20 de milioane euro plus 168 miliarde lei (itre 7 si 8 milioane euro) sunt sumele care reprezinta fonduri nerambursabile gestionate de agentiile de dezvoltare regionala i 1999 si 2000, prin programele destinate dezvoltarii regionale.
in urmatorii ani va continua implementarea programelor demarate i anii trecuti, dar vestea buna este ca se va da startul la o finantare de peste 100 milioane de euro.
Programul demarat i 1999 („Politica Regionala si Coeziune”) a avut o istorie zbuciumata. Cererile de finantare au fost aprobate cu o itirziere de un an, dupa ce Comisia Europeana a respins primele liste cu proiecte iaintate de agentiile de dezvoltare regionala. Disputele itre centru – Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR) – si cele opt agentii din tara au pus si mai multe piedici.
Greutatile au aparut, justifica reprezentantii ANDR, ca urmare a faptului ca a fost un program-pilot, oamenii nu erau obisnuiti cu procedura finantarilor, de o parte si de cealalta a baricadei: atit solicitantii de fonduri, cit si gestionarii lor.
Pina la urma, bugetul programului, de 20 milioane de euro, a fost distribuit pentru 457 de proiecte. Platile, i parte efectuate, vor fi finalizate pina la sfirsitul anului.
Proiectul-pilot din 1999 are isa un rol extrem de important: inaugureaza programul de Coeziune economica si sociala (Phare RO007), componenta „Masuri integrate pentru dezvoltare regionala”. Bugetul total este de 100 de milioane de euro si va fi repartizat pe trei directii principale: dezvoltarea resurselor umane i contextul restructurarii industriale, sprijinirea IMM-urilor din domeniul productiei si serviciilor, imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii regionale si locale. O parte din acesti bani provin din fondurile nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, iar 25% reprezinta cofinantarea din partea statului romin. Programul va fi gestionat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei – MDP (care a icorporat fosta ANDR), prin intermediul agentiilor de dezvoltare regionala.
268 miliarde lei curg de la buget
„Sprijinirea acestor sectoare urmareste dezvoltarea, i cadrul unei abordari integrate, a potentialului economic si social al regiunilor de dezvoltare”, a subliniat ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan, cu ocazia prezentarii publice a finantarilor. Unul dintre efectele asteptate ale programului este imbunatatirea capacitatii autoritatilor locale de a colabora si de a lua decizii de importanta regionala.
Termenele de lansare pentru
unele componente bat la usa. Sunt avansate ca data pentru demararea programelor lunile aprilie, mai a.c.
Alcatuirea unui proiect necesita pregatirea din timp a unor documente, cum ar fi adeverinte care sa ateste plata taxelor catre stat, dovada de buna plata catre banci, descrierea furnizorilor, plan de afaceri.
Ce vor urmari componentele programului? Crearea unor noi locuri de munca i contextul restructurarii industriale, facilitarea accesului la angajare, masuri pentru integrarea sociala a somerilor, sprijinirea IMM-urilor i vederea ifiintarii/dezvoltarii afacerilor, imbunatatirea accesului IMM la informatie se numara printre obiectivele programului „Coeziune economica si sociala”.
Pe linga fondurile europene, i cofinantare romineasca, vor continua programele exclusiv bugetare: Dezvoltarea afacerilor, sprijinirea investitiilor, Sprijinirea activitatilor agricole din mediul rural. „Lansate i 2000, programele au ca principal obiectiv crearea de noi locuri de munca pentru forta de munca disponibila a zonei defavorizate. Aceste programe au un buget total de 268 miliarde lei”, precizeaza Departamentul purtatorului de cuvint si relatii cu mass-media al MDP.
Fondurile MARR destinate zonelor miniere – Gorj, Hunedoara – precum si un program de 1.000 de miliarde lei destinat unor judete cu slaba activitate economica – Vaslui, Botosani, Giurgiu – completeaza tabloul finantarilor pentru dezvoltare regionala. Institutiile-cheie, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si agentiile de dezvoltare regionala, va trebui sa tina i mina programele, pentru a nu repeta greselile din anii trecuti.    

Coeziune economica si sociala – Phare RO007 Masuri integrate pentru dezvoltare regionala
Valoare program: 100 milioane euro (75% Phare, 25% cofinantare de la bugetul de stat).
Derulare: prin Agentiile de Dezvoltare Regionala si MDP.
Componente:
1. Dezvoltarea resurselor umane i contextul restructurarii industriale
· dezvoltarea abilitatilor fortei de munca si adaptarea acestora la schimbarile structurale pentru a icuraja cresterea economica viitoare; facilitarea accesului la angajare al celor care cauta un loc de munca, prin imbunatatirea masurilor active de ocupare a fortei de munca; imbunatatirea posibilitatilor de angajare a grupurilor marginalizate sau excluse; contributie la integrarea sociala
Lansare preconizata: iulie 2001
Buget: 24,65 milioane euro (18 milioane euro contributia Phare, 6,65 milioane euro contributia Guvernului Rominiei).

2. Sprijin pentru IMM – sprijinirea cresterii investitiilor prin acordarea de granturi (fonduri nerambursabile), pentru ifiintarea de noi itreprinderi si dezvoltarea microitreprinderilor si a celor ifiintate de curind; imbunatatirea accesului IMM la informatie, comunicare si la serviciile de sprijinire a afacerilor, prin acordarea de granturi i scopul cresterii competitivitatii, accesului la finantare si la oportunitatile oferite de piata
Lansare preconizata: mai 2001.
Buget: 24,65 milioane euro (din care 6,65 mil. euro cofinantare de la buget).

Infrastructura locala si regionala
· A