Cerinţele participării la licitaţiile internaţionale pentru consultanţă favorizează companiile străine, care apoi pasează 90% din muncă firmelor autohtone, păstrând 70% din bani.
Cele mai importante contracte de consultanţă cu parteneri străini se regăsesc în portofoliul Ministerului Mediului. Este vorba de 15 contracte (din care 13 sunt cofinanţate de la bugetul comunitar), totalizând 54,44 milioane de euro. Cele mai mari contracte însă sunt cele finanţate de Banca Mondială: unul de 6,4 milioane de euro, câştigat de consorţiul Pell Frischmann din Marea Britanie şi Romair România. Proiectul intitulat „Servicii de consultanţă pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Arad, Sibiu, Bihor şi Dolj“ are o contribuţie de peste un milion de euro de la bugetul de stat. În cazul celuilalt, de 5,5 milioane de euro, adjudecat de Tahal Consulting Marea Britanie şi Iberinsa Spania, contribuţia naţională se ridică al 1,05 milioane de euro.
Şi Ministerul Agriculturii a semnat contracte de formare profesională cu parteneri străini, a căror valoare totală este de circa 1,6 milioane de euro. Cel mai important furnizor este Innovacion y Desarrollo Spania, care a obţinut contracte în valoare de aproximativ 700.000 de euro. Presa a semnalat faptul că expertul menţionat în oferta acestei companii este nimeni altul decât Ştefan Mitrache, fost şef al Direcţiei de implementare SAPARD. Totodată, ministerul a anulat două licitaţii internaţionale pentru servicii de consultanţă, în valoare totală de 38,26 milioane de euro, care urmează să fie reluate. Ambele beneficiază de finanţare europeană. „Astfel de contracte se acordă exclusiv companiilor străine. Criteriile de selecţie sunt astfel făcute încât companiile româneşti nu pot câştiga licitaţiile. De exemplu, condiţiile impuse pentru team leader-ul proiectului, care trebuie să mai fi participat la proiecte similare din alte state membre, face ca firmele româneşti să fie excluse. E un cerc vicios, fiindcă neavând şansa de a fi team leader într-un astfel de proiect, persoana respectivă nici nu are cum să se formeze“, explică Felix Lucuţar, partener la compania de consultanţă Agriculture Capital and Engineering. El susţine că unele companii străine au abonamente la astfel de contracte cu statul şi că ele nu fac altceva decât să caute parteneri români care să facă toată muncă, fiindcă licitaţiile le au deja în buzunar. „Sistemul este următorul: se face un consorţiu între o companie românească şi una străină, iar 90% din treabă o face cea de aici, iar 70% din bani pleacă peste hotare“, susţine Lucuţar.
Ministerul Justiţiei are în derulare nouă astfel de contracte, cu parteneri străini, finanţate prin Facilitatea de Tranziţie. Valoarea totală a acestora este de 3,13 milioane de euro. Cele mai importante au ca parteneri German Foundation for International Cooperation şi consorţiul format din AAM Management Ungaria şi AAM Management România.
Consultanţă anticorupţie la Justiţie
De asemenea, în cadrul proiectului „Reforma sistemului judiciar“, finanţat de Banca Mondială, Ministerul Justiţiei a încheiat contracte de consultanţă cu şase companii de peste hotare, a căror valoare totală este de 5,28 milioane de euro. Proiectul cu cea mai mare valoare, 3,57 milioane de euro, a fost semnat cu Eptisa Spania, subcontractor fiind Eptisa România. Alţi 190.000 de euro, pentru strategia de comunicare a ministerului, au fost adjudecaţi de consorţiul format din European Consultants Organisation Belgia şi două entităţi româneşti.
Consiliul Superior al Magistraturii are în derulare patru contracte de consultanţă cu parteneri străini, a căror valoare totală se ridică la 1,49 milioane de euro. Contractanţii sunt Fundaţia Germană pentru Cooperare Legală Internaţională, Lattanzio e Associati în consorţiu cu Emme&Erre Societa di Formazione Management e Ricerca-Italia, Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania şi Consiliul Judiciar din Italia.
Şi Ministerul Public a semnat patru proiecte cu parteneri din străinătate, proiecte care cumulează 695.000 de euro, cofinanţate de la bugetul UE.
Pentru evaluarea tehnică şi financiară a cererilor de finanţare depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a încheiat un contract cu consorţiul format din Ernst&Young SRL România şi Agriconsulting Europe Belgia. Valoarea acestuia este de 340.000 de euro. Un alt contract semnat recent este cel pentru brandul de turism al României, a cărui valoare este de aproximativ 895.000 de euro. Partenerul autorităţii române în cadrul acestui contract este consorţiul format din THR Spania şi TNS Marea Britanie.
Consultanţa pentru proiectul de refacere a Centrului istoric al Capitalei va costa Primăria Bucureşti 4,17 milioane de euro. Licitaţia a fost lansată recent, după ce contractul de reabilitare de peste 24,7 milioane de euro, încheiat cu compania spaniolă Sedesa, a fost reziliat. Firma iberică câştigase licitaţia internaţională în 2006
Top Primii patru mari consumatori de servicii de consultanţă au încheiat, conform procedurilor în vigoare, zeci de contracte cu parteneri străini. De menţionat că una dintre cele mai importante instituţii care consumă servicii de consultanţă, Ministerul Finanţelor, nu ne-a furnizat informaţiile solicitate cu privire la aceste contracte