Cei mai afectati de reorganizarea pietei Rasdaq sunt actionarii minoritari, rezultati in urma procesului de privatizare in masa, sau cei care au cumparat pachete mici de actiuni in speranta obtinerii unor profituri din dividende. Practic, Rasdaq elimina de la tranzactionare, in baza deciziei CNVM nr. 1014 din 24 iunie, toate valorile mobiliare pentru care se apreciaza ca nu se poate mentine o piata ordonata. In aceasta categorie sunt incluse societatile care nu indeplinesc conditiile minime lega
Cei mai afectati de reorganizarea pietei Rasdaq sunt actionarii minoritari, rezultati in urma procesului de privatizare in masa, sau cei care au cumparat pachete mici de actiuni in speranta obtinerii unor profituri din dividende. Practic, Rasdaq elimina de la tranzactionare, in baza deciziei CNVM nr. 1014 din 24 iunie, toate valorile mobiliare pentru care se apreciaza ca nu se poate mentine o piata ordonata. In aceasta categorie sunt incluse societatile care nu indeplinesc conditiile minime legale pentru cotare, prevazute in Ordinul nr. 28 al CNVM. Potrivit acestui ordin, o societate poate fi listata la Rasdaq daca are minimum 100 de actionari si un capital social minim de 100.000 euro, echivalent in lei. „Cei 169 de emitenti suspendati au fost selectati pe baza acestor criterii. Pentru 96 dintre acestia, APAPS, in calitate de actionar majoritar, a solicitat lichidare, deci noi nu am facut altceva decat sa suspendam de la tranzactionare niste emitenti ce nu vor mai functiona ca agenti economici”, sustine Adrian Resmerita, coordonator al Departamentului emitenti din cadrul Societatii de Bursa Rasdaq.
Conform datelor obtinute de la Registrul Comertului, cele 169 de companii suspendate de la tranzactionare de pe Rasdaq aveau mai putin de 100 de actionari fiecare. In total, aproximativ 10.000 – 11.000 de actionari au ramas fara posibilitatea de a-si vinde actiunile pe o piata reglementata.
Din pacate, numarul actionarilor care risca sa ramana cu actiunile fara sa le poata vinde este mult mai mare. Conform afirmatiilor coordonatorului Departamentului Emitenti din cadrul Societatii de Bursa Rasdaq, din cele peste 5.000 de societati listate, aproximativ 1.000 nu au incheiat contract de registru cu nici un registru independent autorizat. „Incercam sa facem din Rasdaq o piata competitiva, ordonata si sigura si nu vom mai permite listarea unor companii care nu respecta regulamentele emise de CNVM. Pe parcursul acestui an vom elimina toti emitentii care nu incheie contracte cu registrul”, afirma Adrian Resmerita. „Consideram ca perioada de concentrare a actiunilor obtinute prin PPM a trecut, si piata Rasdaq trebuie acum sa se structureze pe niveluri, sa aduca noi companii”, sustine coordonatorul Departamentului emitenti din cadrul Rasdaq.
La vremuri noi, companii noi
Incepand din 7 august, actiunile Societatii de Asigurare-Reasigurare ARDAF sunt tranzactionate prin Societatea de Bursa Rasdaq. Cu cateva luni in urma, o alta companie privata – Banca Carpatica – a fost listata pe Rasdaq. Administratorii Societatii de Bursa Rasdaq sustin ca aceasta strategie de atragere la cota a companiilor private se va accelera. „Actionarii companiilor suspendate pot convoca adunarea generala a actionarilor (AGA), in care sa solicite administratorilor companiei sa faca demersurile pentru a indeplini conditiile de relistare la Rasdaq. Asta inseamna sa indeplineasca minimum trei conditii: numar de actionari mai mare de 100, capital social peste 100.000 euro si sa incheie un contract cu un registru independent autorizat, astfel incat la listare sa fie cunoscuta structura actionariatului si cate actiuni detine fiecare actionar. Companiile suspendate prin decizia CNVM au la dispozitie 60 de zile pentru a reveni la tranzactionare, daca indeplinesc conditiile.”
Eliminarea a peste 1.000 de companii de la tranzactionare pe piata Rasdaq ar putea prejudicia peste 100.000 de actionari minoritari. Posesorii de actiuni la companii listate pe piata Rasdaq nu mai au prea mult timp la dispozitie. In cateva luni, multi dintre ei nu-si vor mai putea vinde actiunile, pentru ca administratorii societatilor au considerat ca un contract cu un registru independent reprezinta o cheltuiala inutila. „Noi am transmis catre registrele independente lista cu emitentii cotati pe Rasdaq ce nu au contracte de registru. In definitiv, ei sunt primii interesati sa-si atraga clientii. Important este ca si administratorii companiilor in cauza sa fie interesati sa mentina societatile pe piata Rasdaq, si acest interes poate fi stimulat doar prin deciziile actionarilor in AGA”, precizeaza Resmerita.
Ce pot face actionarii
· Sa acceseze site-ul www.rasd.ro, sa caute societatea la care detin actiuni si sa verifice daca aceasta societate are contract cu un registru independent.
· Se poate verifica existenta unui astfel de contract si direct la sediul societatii la care sunt actionari.
· In cazul in care societatea indeplineste primele doua conditii (numar minim de actionari si capital social minim de 100.000 euro), dar nu exista contract de registru, se poate solicita convocarea AGA in care sa se decida prin vot daca societatea va incheia contract de registru.
· Daca societatea la care detin actiuni nu indeplineste conditiile minime de capital social si numar de actionari, o decizie se poate adopta tot in AGA (majorarea capitalului prin oferta publica de vanzare de actiuni).
· Daca demersurile de mentinere a companiei pe piata Rasdaq esueaza ca urmare a deciziilor adoptate in AGA, actionarul mai poate apela la o ultima solutie: sa vanda actiunile cat mai este timp!