Nu mai putin de 300 de idei de produs soft au fost inregistrate in baza de date a Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES), la competitia de anul trecut. Desi se adreseaza tinerilor cu varsta maxima de 27 de ani, aproape toti cei care au completat formularele de inscriere au fost studenti. Majoritatea si-au incercat doar norocul, nestiind cat de interesante sunt proiectele pe care le-au depus. Unii au participat doar cu un produs, altii cu mai multe, in functie de inventivitatea si resursele materiale ale fiecaruia. Editia de anul acesta a competitiei „e-Idea” a fost lansata la inceputul lunii aprilie la targul de joburi „JobShop 2002” de la Universitatea Politehnica. Inscrierile au inceput deja, iar termenul limita pentru depunerea proiectelor este 10 august. Castigatorul va fi premiat cu 1.000 USD de catre firma Novell, iar cei clasati pe locurile doi si trei vor primi cate un computer performant.
Daniel Iancu, castigatorul premiului cel mare de anul trecut, ne spune ca nu doar perspectiva obtinerii acelor bani l-a determinat sa participe la concurs. ARIES editeaza la finalul competitiei un catalog care contine proiectele finaliste (in numar de 130 in 2001), impreuna cu descrierea acestora si cu datele de contact ale realizatorilor. Catalogul este disponibil pentru orice firma interesata si care semneaza si un contract de respectare a confidentialitatii datelor. „Doar faptul de a fi prezent in acest catalog este un castig imens. Pentru aceasta am dorit sa particip. Stiam ca imi pot face cunoscute produsele la care am lucrat si speram ca vreo firma va fi interesata de ideile mele”, povesteste Daniel Iancu.
Daniel este proaspat absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Ideea sa premianta are ca obiect un produs software in domeniul inteligentei artificiale si a fost incadrata in categoria „sisteme expert”. „Am inceput sa lucrez la acest program cu aproximativ doi ani in urma. De atunci l-am tot modificat si imbunatatit pana a ajuns in forma finala. Si nu este singurul produs pe care l-am creat. Am mai avut inca sase idei inscrise in concurs”, adauga Daniel. In urma rezultatului de la „e-Idea”, Daniel a fost angajat imediat de catre compania Intrarom, pe un post de programator.
Urmatorii doi clasati la concursul de anul trecut sunt Alexandru Ceausu si Catalin Dobre. Primul dintre acestia era pe atunci student la (atentie!) Facultatea de Filozofie din Iasi. Celalalt, student si el, in anul I, la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti afirma ca s-a inscris pentru ca „este singurul concurs care pune ideea inaintea produsului finit. Ceea ce se doreste este o viziune coerenta si completa a unui viitor produs”. Catalin nu s-a angajat in urma obtinerii premiului, dar a primit oferte pentru a-i fi cumparata aplicatia, in varianta sa finita. In programul sau, „SmartFlow”, este vorba despre un sistem inteligent de administrare, evaluare si control ale circulatiei din Bucuresti. „Totul a pornit mai mult ca o gluma si, sincer, nu ma asteptam sa castig”, conchide Catalin.
Concursul este urmat de un targ de joburi si de idei
Propunerile candidatilor din acest an vor trece prin doua etape de evaluare. La prima selectie, proiectele vor fi date pe mana asociatiilor studentesti BEST si ETHOS, care vor pastra numai ideile inovative si realizabile practic. Selectia finala va ramane in grija juriului format din reprezentanti ai ARIES, MCTI si ai sponsorilor.
Premierea se va desfasura in data de 26 septembrie 2002, in cadrul expozitiei de tehnologie hard si soft „Binary 2002”, organizata tot de ARIES. „In prima zi a expozitiei Binary are loc un fel de targ de joburi si de idei. Participantii la „e-Idea” se pot intalni aici cu firmele din domeniu, iar ulterior primesc oferte de angajare, finantare sau pentru diferite colaborari”, ne spune Florin Vrejoiu, vicepresedinte al ARIES.
Tot dansul ne explica motivatia desfasurarii unei astfel de competitii: „Firmele specializate, pentru a dezvolta produse soft proprii competitive pe plan international au nevoie de resurse materiale, de strategii de marketing, dar mai ales de idei! Tinerii din Romania dispun de ele din belsug, trebuie doar descoperite si valorificate.”
Informatii utile despre e-idea
· Varsta maxima a participantilor este de 27 de ani.
· Premiul I are valoarea de 1.000 USD
· Concursul se desfasoara in doua etape de selectie. Participantii care trec de prima etapa, adica finalistii, vor beneficia de publicarea unei prezentari a datelor personale si a descrierii proiectului intr-un
catalog editat de ARIES. Catalogul va fi pus la dispozitia firmelor de IT interesate. ARIES are ca membri permanenti 200 de firme si colaboreaza cu aproximativ 2.500 de firme din domeniul informatic.
· Formularele de inscriere se pot descarca de pe site-ul www.aries.ro sau contactand asociatia prin telefon sau e-mail. Datele de contact se gasesc pe acelasi site. De asemenea, informatii suplimentare mai pot fi aflate pe site-ul MCTI, www.mcti.ro
· ARIES si asociatiile studentesti organizatoare incurajeaza proiectele inovative. Cu cat este mai originala, cu atat ideea va avea mai multe sanse de reusita.
· Extrem de importanta in interviul care va trebui sustinut la selectia finala este argumentarea ideii
propuse, precum si modalitatea practica de realizare a aplicatiei.
· Juriul este format din reprezentantii ARIES, MCTI, BEST, ETHOS si ai sponsorilor.
Ghid universitar online
Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca – www.umfcluj.ro Site-ul are meritul de a fi foarte bine gandit ca structura, chiar pe pagina principala avand trimiteri pentru sectiuni adresate studentilor,
viitorilor studenti, absolventilor, personalului, vizitatorilor. Continutul lasa de dorit in primul rand din cauza vechimii informatiilor. Pagina despre admitere nu este actualizata de anul trecut. Viitorilor studenti le sunt prezentate biblioteca, facultatile, precum si un interesant site al
Departamentului de Informatica medicala. Pentru cei care deja invata in universitate, sunt prezentate organizatiile studentesti. Exista date generale si despre cursurile postuniversitare, ca sa fie si absolventii multumiti. Universitatea din Craiova – www.central.ucv.ro Pagina despre admiterea din acest an nu poate fi accesata in acest moment, probabil ca tocmai se lucreaza la dispunerea informatiilor pe site. „Evenimentele”, care au un link promitator in pagina principala, sunt vechi, din anul 2001. Facultatile si specializarile sunt prezentate pe scurt, intr-un index. Sunt linkuri si pentru prezentari separate, pe larg, insa acestea ori nu pot fi accesate, ori nu contin prea multe informatii. Biblioteca, in schimb, este o sectiune cu alte zece subsectiuni unde se pot gasi toate informatiile necesare, plus o baza de date care contine toate titlurile disponibile, cu motoare de cautare dupa autori, titlu sau subiect. Universitatea Maritima Constanta – www.imc.ro In acest site,
in mod neobisnuit pentru site-urile multor altor institutii, „noutatile” sunt chiar noi. Este vorba despre licenta 2002 si admiterea din acelasi an. Concursul de admitere mai este tratat, scurt si la obiect, si pe pagina special construita in acest sens. Site-ul este simplu,
cu putine sectiuni, dar acestea sunt bine realizate si utile. O detaliere a structurii facultatilor si specializarilor este si ea bine venita.
Nu se spune mare lucru despre cazare, biblioteca sau alte facilitati. In ansamblu, site-ul nu este deloc pretentios, dar poate fi apreciat
pentru eficienta. Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova – www.umfcv.ro Toate informatiile posibile in legatura cu concursul de admitere din acest an. Studiile postuniversitare si rezidentiatul sunt descrise pe larg, iar informatiile generale sunt utile, desi neactualizate. Bursele sunt ascunse, inexplicabil, in pagina despre biblioteca, iar aceasta din urma este doar prezentata pe scurt. „Noutatile” isi merita cat de cat numele, iar in ceea ce priveste „Utilele”, acestea sunt link-uri catre diverse motoare de cautare si universitati de profil din tara. O sectiune pe care va sfatuim sa o vizitati este cea dedicata cercetarii stiintifice, foarte constiincios realizata si adusa la zi.