Peste 10.000 de întreprinderi sociale ar putea fi înfiinţate în acest an, dacă ar exista cadrul legislativ

Un număr de 10.000 de întreprinderi sociale pot fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, dacă Guvernul va emite, în primul trimestru, o ordonanţă de urgenţă care să conţină cadrul legislativ necesar creării acestui tip de instituţii, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de muncă şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunităţile locale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

'Dacă Guvernul va emite, în primul trimestru, o ordonanţă de urgenţă care să conţină cadrul legislativ necesar creării întreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de instituţii vor putea fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, pentru ca numărul lor să ajungă chiar la 40.000-50.000 până la finalul lui 2016. În Marea Britanie există mai mult de 700.000 de întreprinderi sociale înfiinţate în ultimii ani, care au reuşit să rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confruntă comunităţile locale, şi în special cele legate de înfiinţarea de noi locuri de muncă. Întreprinderile sociale beneficiază de numeroase facilităţi fiscale, angajând totodată persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonaţi de părinţi sau vârstnici', a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, crearea de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate înseamnă şi scoaterea acestora din sfera asistenţei sociale.

'Prin înfiinţarea întreprinderilor sociale, statul rezolvă de fapt două probleme: creşte numărul de locuri de muncă şi scoate persoanele defavorizate din sfera asistenţei sociale, degrevând bugetul de stat de plata ajutoarelor sociale. De fapt, această măsură constituie una dintre priorităţile majore pentru mediul de afaceri în anul 2015, autorităţile publice centrale şi locale trebuind să se implice şi în procesul de susţinere a înfiinţării şi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii', a mai spus preşedintele CNIPMMR.

Întreprinderea socială este o entitate comercială ce desfăşoară activităţi cu scop lucrativ (ca orice companie obişnuită), dar care foloseşte profitul obţinut pentru crearea de noi locuri de muncă destinate persoanelor defavorizate. Întreprinderea de acest tip nu are ca scop principal maximizarea profiturilor, ci îndeplineşte strict o misiune socială.AGERPRES