GDF Suez (redenumită Engie SA) a fost înfiinţată în urma fuziunii dintre companiile energetice Gaz de France (GDF) şi Suez. Engie deţine în prezent 33% din Suez.
Directorul general al Engie, Isabelle Kocher, încearcă să-i convingă pe politicienii francezi să sprijine preluarea integrală a Suez, susţine BFM. Sprijinul politic este esenţial deoarece statul francez deţine 33% din Engie.
BFM a anunţat că Engie va alua o decizie privind viitorul Suez după alegerile generale de anul viitor. Capitalizarea de piaţă a Suez şi Engie se ridică la aproximativ opt miliarde de euro şi, respectiv, 30 de miliarde de euro.
Engie a anunţat recent un vast plan de transformare, care prevede că până în 2018 grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015.
În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie a anunţat vânzarea unor capacităţi de producţie de electricitate de 13 gigawaţi, dintre care 10 gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, adăugând că, în urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro.
Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. (Sursa: Agerpres)