Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie şi urmăreşte creşterea gradul de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzie a deficienţelor de auz.
Tema din 2015 atrage atenţia asupra modului în care percepem sunetele, informaţia, subliniind tendinţa de creştere a zgomotelor ca factor important în pierderea auzului – "Să ascultăm în siguranţă". Ea este axată în mod special asupra segmentului tânăr al populaţiei, îndreptând atenţia către milioane de adolescenţi şi tineri, care sunt expuşi riscului de pierdere al auzului din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi expunerea la niveluri nocive ale sunetului la locurile de divertisment cu zgomot ridicat, cum ar fi cluburi de noapte, baruri sau evenimente sportive.
Cu prilejul acestei zile, la sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se organizează o serie de activităţi, care includ lansarea unor rapoarte privind noile estimări (OMS) ale numărului de persoane expuse riscului de pierdere al auzului din cauza practicilor de ascultare nesigure, precum şi publicarea de broşuri, afişe şi infografice cu tema zilei. OMS a identificat necesitatea ca statele membre ale organizaţiei să elaboreze o serie de planuri şi programe de integrare, prevenire şi gestionare privind pierderea auzului, în sistemul de asistenţă medicală primară.
1,1 miliarde de adolescenţi şi adulţi tineri prezintă riscul de a suferi pierderea auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi expunerea la niveluri nocive ale sunetului în diverse locuri, frecventate de aceştia. 43 de milioane de oameni cu vârstele între 12 şi 35 de ani trăiesc cu acest handicap, potrivit estimărilor OMS. Expunerea la zgomot puternic determină pierderea auzului şi poate afecta persoanele de orice vârstă, instalându-se de obicei progresiv pe parcursul mai multor ani. În timp, zgomotul prezent la serviciu, în timpul liber sau zgomotul din timpul activităţilor casnice, poate cauza pierderea auzului.
În această zi, în România, Audionova& Asociaţia Acusticienilor susţin campania naţională prin testarea gratuită a auzului în toate cabinete sale.
Data de 3 martie a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. În 2007, Centrul de Cercetare şi Reabilitate pentru Surzi din China şi Federaţia Chineză a Persoanelor cu Handicap au găzduit, la Beijing, prima conferinţă internaţională privind prevenirea şi reabilitarea auzului. La finele conferinţei, a fost elaborată o declaraţie denumită "Declaraţia de la Beijing", care a inclus recomandarea organizării unei zile internaţionale pentru ureche şi auz în cadrul căreia să fie promovate acţiuni la nivel mondial cu privire la îngrijirea auzului. În 2012, 2013 şi 2014, OMS a aprobat această zi printr-o campanie media care a implicat site-ul OMS, Facebook şi Twitter.AGERPRES