Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) va sprijini reforma Justitiei din Romania cu 110 milioane de euro, conform acordului de imprumut incheiat anul trecut si semnat, vineri, de institutia bancara si de Guvern.

Costul total al proiectului privind reforma sistemului judiciar, care va fi sprijinit financiar de BIRD, este de 142 milioane de euro. Guvernul Romaniei va aloca pentru acest proiect, prin bugetul ministerului Justitiei, suma de 32 milioane euro.

Banii vor sustine, in primul rand, investitiile care vizeaza infrastructura si reforma administratiei instantelor, precum si dezvoltarea institutionala a principalelor entitati juridice.

Reabilitarea cladirilor instantelor va conduce la imbunatatirea accesului public, va contribui la o mai buna rationalizare a facilitatilor instantelor si va spori securitatea. O componenta a proiectului are ca scop cresterea eficientei, imbunatatirea calitatii serviciilor si recastigarea increderii publice, prin adoptarea de catre instante a unor tehnici administative moderne.

Printr-o alta componenta importanta a proiectului va fi oferita asistenta pentru dezvoltarea unor institutii judiciare precum Consiliul Suprem al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie Acestea vor fi ajutate sa dezvolte politici judiciare pe termen lung, comunicarea interna si externa, astfel incat sistemul judiciar din Romania sa beneficieze de o independenta sporita.

Sursa: Capital, 27 ianuarie 2006