Principalul obiectiv al investiţiilor realizate în cadrul acestei submăsuri este acela de a sprijini şi a creşte numărul tinerilor fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie. Beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin submăsura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA), care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice (IMM-uri) în care un tânăr fermier se instalează. Astfel, tinerii fermieri sunt încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze şi să participe la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate.

PNDR 2020, la linia de start

Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%, iar sprijinul financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de primă, în două tranşe. Astfel, prima tranşă este de 75% din valoarea totală a sprijinului, primită la instalare. A doua tranşă reprezintă 25% şi se acordă în maximum 3/5 ani de la primirea deciziei de finanţare.

Potrivit AFIR, prin intermediul submăsurii 4.1 – 'Investiţii în exploataţii agricole', se vor acorda fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul naţional de 205,77 milioane de euro pentru investiţiile dedicate creşterii competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi pentru proiectele ce vizează modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor).

Un obiectiv esenţial pentru acest tip de sprijin îl reprezintă creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei şi comercializarea directă a acestora, în vederea creării şi promovării lanţurilor alimentare integrate, dar şi respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiţii. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO – valoare producţie standard).

Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole şi 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri sunt publice pe pagina oficială a AFIR în cadrul secţiunii 'Investiţii PNDR'. Aceste versiuni vor rămâne publicate, astfel încât, orice persoană interesată să aibă posibilitatea de a trimite propuneri şi observaţii privind conţinutul Ghidurilor Solicitantului.     

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet a instituţiei (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru submăsura 4.1 şi pentru submăsura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

AGERPRES