Comisia Europeană va aloca României un ajutor de 11,78 milioane de euro, în urma inundaţiilor de proporţii petrecute vara trecută, a confirmat comisarul european pentru politică regională, Pawel Samecki. Suma aceasta va contribui la costurile suportate de autorităţile publice pentru a răspunde situaţiei de urgenţă, în special pentru refacerea infrastructurii esenţiale, reise dintr-un comunicat al Comisiei. Banii pentru ajutorul acordat ţării noastre vor fi alocaţi din Fondulu
Comisia Europeană va aloca României un ajutor de 11,78 milioane de euro, în urma inundaţiilor de proporţii petrecute vara trecută, a confirmat comisarul european pentru politică regională, Pawel Samecki.
Suma aceasta va contribui la costurile suportate de autorităţile publice pentru a răspunde situaţiei de urgenţă, în special pentru refacerea infrastructurii esenţiale, reise dintr-un comunicat al Comisiei. Banii pentru ajutorul acordat ţării noastre vor fi alocaţi din Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).
„Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţiile din iulie, anul trecut. Numeroase locuinţe au fost distruse sau avariate şi s-au produs pagube serioase în agricultură, silvicultură şi în efectivele de animale. Mobilizarea resurselor din Fondul de Solidaritate reprezintă o expresie puternică a solidarităţii UE cu România”, a declarat Pawel Samecki, care este responsabil pentru Fondul de Solidaritate.
Pagube de peste 470 de milioane de euro
Cele mai afectate de viiturile de anul trecut au fost judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Pagubele din cele 241 de localităţi lovite de inundaţii şi alunecări de teren grave s-au ridicat la peste 470 de milioane de euro. Un bilanţ al urmelor lăsate de dezastre cuprinde aproape 2.000 km de drumuri inundate şi aproximativ 88 km de diguri şi baraje avariate grav.
Din această cauză, comerţul între România şi nordul şi nord-estul Europei a avut mult de suferit din cauza avariilor de infrastructură din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina.
„Circumstanţe excepţionale” pentru a primi ajutorul
Autorităţile române au solicitat, anul trecut, ajutor de la FSUE, iar, cu toate că valoarea pagubelor directe nu a fost suficient de mare pentru a fi activat Fondul de Solidaritate, Comisia Europeană a putut aloca un ajutor financiar prin invocarea unor „circumstanţe excepţionale”. În cazul României valoarea pagubelor ar fi trebui să se ridice la 0,6% din produsul intern brut, adică la 566,8 milioane de euro.
În săptămânile ce urmează, Comisia va semna cu România un acord de punere în aplicare, prin care se stabilesc condiţiile specifice de folosire a ajutorului.
SURSA: Comisia Europeană