1,18 milioane de români vulnerabili vor primi pachete cu alimente de bază

Miercuri, 9 noiembrie, a început cea de-a cincea tranșă de distribuire a alimentelor prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Aceste alimente vor ajunge la 1,18 milioane de beneficiari.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a efectuat o vizită la depozitul de alimente e la Urlați, județul Prahova, dar a participat și la distribuirea pachetelor către beneficiarii din Târgșoru Vechi.

„Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate am finanţat măsuri destinate celor mai vulnerabili dintre români, iar distribuirea pachetelor cu alimente de bază, produse româneşti, de două ori pe an, este unul dintre cele mai concrete moduri prin care venim în ajutor oamenilor aflaţi în dificultate. Pentru cei 1.188.000 de beneficiari, pe care criza preţurilor i‑a afectat din toate punctele de vedere, acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic.

Dacă ar fi achiziţionate produsele de la supermarket, pentru un astfel de pachet românii ar trebui să scoată din buzunar în jur de 300 de lei. Vrem ca această tranşă să ajungă la toţi beneficiarii înainte de sărbători şi, tot până atunci, să încărcăm o nouă tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin „Sprijin pentru România”, pentru ca înainte de Crăciun fiecare român vulnerabil să primească şi ajutorul pe card, dar şi un pachet de 24 kg cu alimente. O altă veste bună este că vorbim despre un efect multiplicator, pentru că, prin măsurile guvernamentale pe care le implementăm punem în valoare potenţialul agroalimentar pe care îl avem şi susţinem capacitatea de producţie, care este o resursă pentru dezvoltare economică durabilă”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit unui comunicat de presă trimis de către MIPE.

Beneficiarii pachetelor de alimente

Programul, început în anul 2020, arată că beneficiarii acestuia sunt familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei și persoanele sau familiile aflate aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente sau în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Aceste pachete conțin 12 alimente de bază, toate provenind de la producători români. Așadar, avem făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg), mălai (4 pungi de 1 kg), paste făinoase (2 pungi de 400 g), ulei (4 sticle de 1 l), zahăr (2 pungi de 1 kg), orez (4 pungi de 1 kg), conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g), conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g), conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g), borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml), gem de fructe (1 borcan de 360 g) și gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Acordarea de alimente are loc o dată la șase luni

Prim-ministrul României a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că românii vulnerabili vor beneficia de pachete cu câte 25 de kg de alimente, subliniind că această acțiune are loc o dată la șase săptămâni.

„Peste 1,18 milioane de români vulnerabili primesc, zilele acestea, pachete cu câte 25 de kg de alimente. Acţiunea are loc printr-un proiect cu fonduri europene, care presupune acordarea acestui ajutor, persoanelor vulnerabile, o dată la şase luni. Peste 90% dintre produsele livrate sunt româneşti, şi mă bucur că, prin bani europeni, reuşim să sprijinim atât producătorii locali, cât şi pe românii cu venituri mici sau pe cei aflaţi în situaţii critice”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.