Tentativele de infectare a calculatoarelor internauţilor au crescut cu 25%, în primul trimestru al acestui an, la 327 de milioane, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, conform unui raport al Kaspersky Lab. Cauza dezvoltării din ce în ce mai rapide a criminalităţii informatice este dată de răspândirea continuă a Internetului, combinată cu legislaţia ineficientă şi creşterea şomajului. Primele trei luni ale anului 2010 au însemnat detectarea a peste 119 milioane de ser
Tentativele de infectare a calculatoarelor internauţilor au crescut cu 25%, în primul trimestru al acestui an, la 327 de milioane, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, conform unui raport al Kaspersky Lab.
Cauza dezvoltării din ce în ce mai rapide a criminalităţii informatice este dată de răspândirea continuă a Internetului, combinată cu legislaţia ineficientă şi creşterea şomajului.
Primele trei luni ale anului 2010 au însemnat detectarea a peste 119 milioane de servere care distribuiau malware, din care 27.57% erau localizate în SUA, 22.59% în Rusia şi numai 12.84% în China. Situaţia este schimbată radical, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, când 32.8% dintre servere erau localizate în China, 25.03% în Statele Unite, 11.73% în Olanda şi 7.97% în Rusia.
În ultimii ani, China a devenit o adevărată „fabrică” de malware, cu foarte multe servere care găzduiesc programe periculoase şi ajută la iniţierea de atacuri cibernetice. Motivul pentru care în primul trimestru din 2010 numărul acestor servere a scăzut drastic este impunerea de către administraţia chineză a unor reguli foarte stricte la înregistrarea unui domeniu de Internet .cn: fiecare cerere depusă trebuie să includă informaţii de tip paşaport, iar formularele de înscriere sunt foarte lungi şi detaliate.
Autorităţile din Rusia speră că introducerea la 1 aprilie 2010 a unor clauze asemănătoare pentru înregistrarea domeniilor .ru va avea efecte asemănătoare cu cele din China.
SURSA: Kaspersky