Mai multe loturi de piese de schimb Dacia contrafacute au fost ridicate in urma unor anchete desfasurate in perioada decembrie 2008 – martie 2009 de catre organele de politie impreuna cu reprezentantii Automobile Dacia.

Printre piesele descoperite se regasesc seturi de placute de frana, filtre de ulei, filtre de aer si de motorina, aripi, capace de roti, toate destinate vehiculelor Dacia si Renault, dar si insigne si brelocuri care poarta logo-ul Renault.

Pana in prezent au fost intocmite 12 dosare penale. SC Automobile Dacia SA a solicitat tragerea la raspundere penala si civila a faptuitorilor si distrugerea pieselor contrafacute, ca urmare a incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Potrivit constructorului autohton de autovehicule, spre deosebire de piesele contrafacute, piesele de origine sunt create dupa un caiet de sarcini bine definit de producator, indeplinesc standarde inalte de calitate, inovatie, design si protecţia mediului si ofera un plus de securitate si siguranta la bord.