Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a lansat săptămâna trecută un set de 12 măsuri prioritare a căror implementare ar trebui să genereze o creştere reală şi cumulată a PIB cu 11,6%, până în 2015. Măsurile sunt parte a unui „program pentru creştere economică“, ce cuprinde o serie mai amplă de măsuri şi estimarea impactului macroeconomic ce ar urma să fie resimţit în economie dacă acestea vor fi adoptate de guvernanţi.
„Mesajul nostru este că avem încredere în relansarea economiei româneşti, începând cu anul 2011,“ a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom şi preşedinte CIS, explicând obiectivul acestui demers. În principiu, propunerile CIS nu intră în contradicţie cu strategia actuală a Guvernului, deşi printre ele se numără revenirea TVA la 19%. „Am fost foarte atenţi ca propunerile noastre să vină în completarea celor luate deja de Guvern şi, de asemenea, să nu depăşim ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI“, a declarat Dominic Bruynseels, membru al board-ului CIS şi CEO al BCR.
Obiectivele pe care CIS le propune şi pe care le consideră tangibile sunt creşterea PIB pe cap de locuitor de la 5.500 euro, în 2009, la 8.500 euro, în 2015, ceea ce înseamnă asumarea unei creşteri anuale de trei procente. „Unul dintre aspectele cheie de care România trebuie să se ocupe în următorii ani este competitivitatea, şi nu doar la nivelul pieţei muncii locale, ci şi într-un clasament general al ţărilor din Europa Centrală şi de Est. România este acum pe locul 30, noi propunem ca obiectivul să fie locul 25“, spune Bruynseels.
În viziunea CIS, încrederea consumatorilor trebuie să crească la nivelul de dinaintea crizei şi investiţiile străine directe trebuie să fie de minimum 25 de miliarde de euro în perioada 2011 – 2015. Un loc central în strategie îl ocupă absorbţia fondurilor europene, care ar trebui să crească de la circa 1,5 miliarde de euro (perioada 2007 – iunie 2010) la un minim de 10-13 miliarde de euro, între 2011 şi 2015.
De-a lungul timpului, mediul de afaceri a mai avut propuneri concrete pentru autorităţi, însă majoritatea au rămas în stadiul de propuneri. Prin ce diferă demersul CIS? Reprezentanţii investitorilor străini spun că au avut deja discuţii cu autorităţile şi cu cele mai importante trei partide politice şi că feedback-ul a fost unul pozitiv. În plus, membrii CIS au declarat că, având în vedere faptul că acum partidele politice lucrează la propriile programe economice, măsurile propuse de consiliu pot fi împrumutate de orice partid.
În perioada următoare, urmează o serie de întâlniri cu membrii ai Guvernului şi cu diverse comisii parlamentare pentru a se discuta implementarea măsurilor propuse. Primul pas a fost făcut deja, cu ministrul muncii, discuţiile fiind centrate pe flexibilizarea legislaţiei muncii. În luna noiembrie, CIS va prezenta primele rezultate ale programului.
Companiile care domină economia
Consiliul Investitorilor Străini are 118 membri, companii cu capital străin ale căror investiţii pe piaţa locală au depăşit 30 miliarde de euro în ultimii 20 de ani, reprezentând 60% din totalul investiţiilor străine în economia românească. În 2009, cifra de afaceri cumulată a celor 118 firme a fost 36 miliarde de euro, reprezentând peste 30% din PIB-ul anului trecut. „Pentru implementarea acestui program, punem la dispoziţia autorităţilor atât expertiza noastră, cât şi resursele de care dispunem“, a spus Mariana Gheorghe, adăugând că bugetul de investiţii ale celor 15 companii membre în board-ul CIS pentru următorii cinci ani este de zece miliarde de euro.
Trebuie să luăm măsuri acum pentru a evita al treilea an de contracţie economică şi să facem tot posibilul să creştem încrederea investitorilor străini.
Mariana Gheorghe, preşedinte CIS