Suma totală a fost drastic redusă față de cele aproape 500 milioane de euro acordate în anii anteriori, în urma unei hotărâri din aprilie a Curții de Justiție, care prevede că alimentele ce fac obiectul acestui program trebuie să provină din stocuri publice ale UE. Prin urmare, programul pentru 2012 se bazează exclusiv pe toate toate stocurile de intervenție existente (162 000 de tone de cereale și 54 000 de tone de lapte praf degresat în regim de intervenție).
Deși UE se bucură, în medie, de unul dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume, unele persoane se află în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de hrană. Se estimează că la nivelul UE există 43 milioane de persoane cu risc de sărăcie alimentară, adică persoane care nu își pot permite să mănânce o masă completă o dată la două zile. Programul pentru persoanele cele mai defavorizate sprijină furnizarea de alimente către aceste persoane sau familii deosebit de vulnerabile care se găsesc într-o situație dificilă.
În 2009, 18 milioane de cetățeni din 19 state membre au beneficiat de 440.000 tone de produse alimenare. privința propunerii înaintate, care beneficiază deja de sprijinul politic al Parlamentului European.”