Atenţie la sănătate! Nimic nu se face fără sacrificii
Uneori, ceea ce ne propunem de Anul Nou impune sacrificii pentru a culege roadele mai târziu.
Cu siguranță, dacă ți-ai propus să fii mai atent la sănătate și la unele semnale pe care ți le dă organismul, micile modificări ale obiceiurilor zilnice pot face o diferență surprinzător de mare, mai ales că efectele se văd în timp.
Există numeroase obiceiuri sănătoase care vă pot ajuta să vă bucurați de o sănătate fizică și mentală mai bună în anul care vine, iar studiile oamenilor de știință le confirmă, potrivit Cnet.
12 obiceiuri zilnice pentru o sănătate mai bună
De fapt, este vorba de despre mici ajustări ale obiceiurilor zilnice. Cu aceste modificări minore aduse rutinei zilnice, poți avea o sănătate mai bună fără a fi nevoie de mult timp sau bani mulți.
- Acordați prioritate somnului
Corpul are nevoie de timp nu doar pentru a se odihni și a-și reîncărca bateriile, ci și pentru a face lucruri importante.
Adulții ar trebui să aibă cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte. Dacă aceasta este o provocare, apelați la ritmul circadian. Acesta este procesul natural al corpului care ar trebui sa vă ajute sa adormiți, să dormiți bine si să va treziți remontat.
Cum folosești ritmul circadian pentru un somn mai bun? Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi!
- Mergeți pe jos mai mult
Plimbarea îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, așa că merită adăugată pe lista cu obiceiuri zilnice sănătoase.
Pe plan fizic, mersul pe jos susține sistemul imunitar, reduce durerile articulare și facilitează menținerea unei greutăți sănătoase.
Orice exercițiu ajută la sănătatea mintală, iar aici intră și mersul pe jos. Dacă doriți să vă schimbați obiceiurile zilnice pentru a combate simptomele de depresie sau anxietate sau a vă stimula starea mentală, în general, creați-vă un traseu pe care să-l urmați zilnic.
-
Citiți măcar 30 de minute pe zi
Vă simțiți stresat? Deschideți o carte și citiți câteva pagini. Un studiu a descoperit că o jumătate de oră de lectură poate avea același efect de reducere a stresului ca yoga și umorul.
De asemenea, studiul a arătat că lectura are beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru sănătatea creierului.
- Meditați
Stimulent pentru sănătatea mintală, meditația oferă o modalitate de a te adapta la momentul prezent. În lumea de azi, acest lucru poate ajuta nu doar să vă mențineți sănătos, ci și să fiți mai fericit. Există o mulțime de aplicații bune care să vă ghideze.
Meditația oferă o modalitate de a vă adapta la momentul prezent, astfel încât să puteți reduce stresul și să vă îmbunătățiți sănătatea mintală.
- Petreceți mai mult timp în natură
O cercetare din 2021 arată că timpul petrecut în natură poate:
Îmbunătățiți cunoașterea
Crește atenția
Reduce riscul unor boli mintale
Crește empatia și conexiunea socială
Puteți combina acest lucru cu alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi plimbarea zilnică. Alegeți locuri din natură precum parcurile sau grădinile.
-
Mâncați mai multe alimente pe bază de plante
O dietă pe bază de plante vă ajută să mențineți un nivel sănătos de colesterol și al tensiunii arteriale și reduce riscul unor afecțiuni cronice. Plantele sunt pline de vitamine, minerale și alți nutrienți pentru a ne ajuta corpul să funcționeze.
Încorporați în dietă mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase în mesele zilnice.
- Beți mai multă apă
Hidratarea ajută corpul să elimine reziduurile și menține articulațiile lubrifiate, acționând în același timp ca un amortizor de șoc pentru coloana vertebrală, dar ajutând și procesele digestive.
Ori de câte ori te plictisești, ia o înghițitură de apă. Corpul îți va mulțumi!
- Reduceți consumul de alcool
Reducerea cantității de alcool aduce numeroase beneficii:
Reduce riscul de hipertensiune arterială, depresie și alte afecțiuni
Reduce simptomele acestor afecțiuni
Ajută corpul să absoarbă mai bine nutrienții
Îmbunătățește somnul și reduce oboseala
Susține sănătatea ficatului
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă bărbaților să bea două sau mai puține pahare pe zi, în timp ce femeile ar trebui să consume maximum un pahar pe zi.
-
Renunțați la fumat
Fumatul este nociv pentru inimă și plămâni și scurtează viața. Pe scurt, dacă doriți să trăiți mai mult, renunțați la acest obicei.
- Petreceți mai mult timp cu cei dragi
Pentru a vă simți mai fericiți în acest an, petreceți mai mult timp cu oamenii dragi. Conexiunea socială ajută la stimularea stării de spirit.
- Luați o pauză de la dispozitivele electronice
Studiile leagă detoxifierea digitală de bunăstarea psihologică.
O detoxifiere digitală poate:
Îmbunătăți somnul
Crește concentrarea și productivitatea
Reduce simptomele depresiei și anxietății
Sprijină conexiunile sociale din viața reală
Ați putea încerca să dezactivați aplicațiile de rețele sociale pentru un timp și să vedeți cum vă simțiți. Pentru un somn mai bun, renunțați la telefoane cu două ore înainte de culcare.
- Alegeți-vă un hobby
Unele hobby-uri te pot pune în mișcare, susținând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Poate te apuci să joci fotbal în parc sau să faci cursuri de dans latino-american.