Chiar daca pentru majoritatea romanilor Grecia are mai mult rezonante turistice, nu putini sunt cei care isi incearca norocul pe piata fortei de munca din aceasta tara. O comunitate de romani estimata la 20.000 de persoane din care 7.000 cu cetatenie elena si un numar incert de lucratori la negru sunt, poate, cele mai bune argumente in sprijinul acestei idei.Una din cele mai spinoase probleme ale unui roman care viseaza la salariul oferit de o firma occidentala este tocmai gasirea acestei firme.
Chiar daca pentru majoritatea romanilor Grecia are mai mult rezonante turistice, nu putini sunt cei care isi incearca norocul pe piata fortei de munca din aceasta tara. O comunitate de romani estimata la 20.000 de persoane din care 7.000 cu cetatenie elena si un numar incert de lucratori la negru sunt, poate, cele mai bune argumente in sprijinul acestei idei.
Una din cele mai spinoase probleme ale unui roman care viseaza la salariul oferit de o firma occidentala este tocmai gasirea acestei firme. Cu alte cuvinte, contactul dintre angajatorii dintr-o tara membra a Uniunii Europene si lucratorii romani este destul de greoi. Mai ales in situatia in care intre Romania si un anumit stat nu exista un acord de intermediere de forta de munca pentru reglementarea anumitor proceduri care sa usureze contactul dintre cerere si oferta. Cu toate ca nici Grecia nu are un astfel de document incheiat cu Romania, problema intalnirii lucratorului cu potentialul angajator se rezolva mult mai simplu. Apropierea geografica dintre cele doua tari este unul din factorii care faciliteaza acest contact. Una este pentru un roman sa isi cumpere un bilet de autocar si sa plece la nimereala in Spania in speranta gasirii unei firme dispuse sa il angajeze si alta este sa ia drumul unei tari aflate la doar 12 ore distanta. Pe de alta parte, Grecia este unul din putinele state membre ale Uniunii Europene care si-a trimis un numar impresionant de tineri pentru a studia in facultatile din Romania. Prin intermediul acestora si gasirea angajatorilor eleni este mai usor de realizat. Nu trebuie omisa nici prezenta unui numar destul de mare de oameni de afaceri greci care au activitati in Romania.
Ca si in celelalte tari membre ale Uniunii Europene, si in Grecia cea mai mare cautare o au muncitorii calificati. Domeniile in care acestia pot activa sunt diverse si variaza de la constructii sau agricultura pana la turism sau comert. Se spune ca apropierea Jocurilor Olimpice din 2004, care se vor desfasura la Atena, va duce la cresterea cererii de forta de munca din spatiul extracomunitar, lucru de care romanii pot profita. Exista chiar si posibilitatea ca persoane cu studii superioare sa isi gaseasca un loc de munca, existand multe cazuri de medici sau avocati care lucreaza in aceasta tara. Singura problema este ca pentru recunoasterea diplomelor emise de facultatile autohtone trebuie sustinute o serie de examene de diferenta, diferite in functie de specialitate.
400-500 USD net pentru un culegator de fructe
„De exemplu, pentru medicina generala este nevoie de doua examene, foarte dure ce e drept: la chirurgie si patologie. In cazul stomatologiei trebuie sustinute numai putin de opt examene de diferenta”, ne-a declarat Silviu Ionescu, consulul general al Romaniei la Salonic. Chiar daca in Grecia salariile nu sunt la fel de mari ca cele din Marea Britanie sau Germania, ele se situeaza totusi la nivelul celor din Spania sau Portugalia. „Un roman care munceste la cules de fructe, de exemplu, castiga in jur de 400-500 de dolari net. Un medic primeste pana la 2.000 de dolari, iar daca adaugam si orele de garda, venitul lui poate ajunge si la 3.500 de dolari lunar”, sustine Silviu Ionescu.
In lipsa unui acord care sa reglementeze schimbul de forta de munca dintre cele doua tari, procedurile de angajare se rezuma la gasirea firmei dispuse sa angajeze un cetatean roman. O data semnat un contract de munca, angajatorul se va ocupa de toate formalitatile pentru obtinerea permisului de munca. Cu acest document in buzunar lucratorul roman va trebui sa mearga la Ambasada Greciei din Romania pentru obtinerea vizei de munca. Desi poate parea ciudat, in anul 2001 nu au fost inregistrate firme de intermediere de forta de munca acreditate si cu contracte de mediere certificate pentru Grecia.
Un acord bilateral de schimb de forta de munca intre cele doua tari ar duce cu siguranta la cresterea numarului de romani care ar munci in Grecia. Au existat tentative pentru definitivarea unui astfel de document acum trei ani, insa fara nici un rezultat. „In prezent s-a dat unda verde pentru incheierea unui asemenea acord, fapt pentru care experti dim ministerele muncii ale celor doua state lucreaza la stabilirea unei forme de cooperare”, a incheiat Silviu Ionescu. Autoritatile elene si-au exprimat disponibilitatea incheierii a doua acorduri bilaterale, un acord pentru lucratori sezonieri si unul privind schimbul de stagiari.
Impozitele care trebuie platite de un salariat in Grecia
Contributia la asigurarile sociale in Grecia este de 42% din salariu, care se plateste astfel: 17% salariatul si 25% firma.
Impozitul pe venitul global, anual este:
– 0% pana la 550 dolari;
– 5% peste 1.800 dolari;
– 15% peste 4.500 dolari;
– 30% peste 8.850 dolari;
– 40% peste 23.400 dolari;
– 42% peste 26.000 dolari.
Sfaturi pentru cei care vor sa munceasca in Grecia
1. Romanii isi pot gasi un loc de munca in Grecia in: constructii, agricultura, turism, comert (vanzatori confectii, incaltaminte etc);
2. Persoanele cu studii superioare pot lucra in Grecia, insa vor trebui sa sustina examene de diferenta pentru recunoasterea diplomelor, diferite in functie de specialitate;
3. Romanii care muncesc legal in Grecia beneficiaza de aceleasi drepturi pe care le are si un lucrator elen;
4. Intre Romania si Grecia exista un acord de evitare a dublei impuneri, ceea ce inseamna ca nu se va plati impozit decat o singura data;
5. Nu exista acord de securitate sociala, adica perioada lucrata in Grecia nu este luata in calculul pensiei din Romania. Pana la semnarea
unor astfel de documente, este bine sa se incheie un contract individual cu Casa Judeteana de Pensii din Romania si sa se vireze, lunar, o suma de bani pe perioada derularii contractului de munca din strainatate.
6. In cazul in care apelati la serviciile unei firme de intermediere de forta de munca, fiti atenti ca, pe langa acreditare, aceasta sa aiba contract de mediere certificat pe relatia cu Grecia. In anul 2001, nu a existat nici o asemenea firma.