Daca vreti sa va aventurati sa vizitati pesteri in Romania – sunt peste 12.000 pe cuprinsul tarii – trebuie sa o faceti pe cont propriu. Cum agentiile de turism nu organizeaza astfel de circuite, doar cluburile de speologie va pot ajuta cu informatii. Trebuie sa stiti ca la multe dintre pesteri nu se poate ajunge cu masina si nici nu va puteti caza la vreo cabana, deci trebuie sa va pregatiti cortul si rucsacul. Mai mult, o parte din cabane nu au nici macar telefon, deci este posibil sa nu gasiti locuri libere.
Cele mai numeroase pesteri sunt amplasate in Muntii Bihorului si in Muntii Apuseni, iar cea mai lunga dintre ele este Pestera Vantului (Muntii Padurea Craiului) si se intinde pe aproape 44.000 metri. Singura in care se organizeaza anual – in luna octombrie – concerte de muzica simfonica este Pestera Romanesti, aflata la 125 km de Timisoara, in apropierea satului cu acelasi nume. Pentru incepatori, foarte accesibile sunt Pesterile Dambovicioara si Ialomita, avand ca puncte de plecare Rucar, respectiv Sinaia si Busteni. Unica in lume este Pestera Movile, care a fost descoperita de speologul Cristian Lascu in 1986 pe coasta Marii Negre si unde traiesc peste 30 de specii de fiinte.
Pentru a ajunge la intrarea in Ghetarul Scarisoara (Muntii Bihorului) – un bloc de gheata de 5.000 de tone adapostit in pestera cu acelasi nume, unic in Europa – turistii trebuie sa coboare un perete de 50 de metri de stanca. Intrucat este prima pestera declarata monument al naturii, accesul nu este posibil decat sub indrumarea ghizilor autorizati. Este de preferat ca pestera sa fie vizitata primavara, inainte ca formatiunile de gheata sa inceapa sa se topeasca. Cale de acces: din orasul Beius trebuie sa ajungeti la comuna Campeni (Alba), de aici la Garda, iar de aici pe Valea Ordancusei pana la Cabana Scarisoara. Cazare: Cabana Scarisoara sau Motel Tulnic (Campeni), tel.: 058.771.695.
Chiar daca se numeste asa, in Pestera Ursilor (Muntii Bihorului) nu este cazul sa va temeti de ursi. In pestera se mai afla doar fosile, vechi de peste 15.000 de ani, apartinand ursilor de caverna. Sub indrumarea ghidului se poate vizita doar nivelul superior, cel inferior fiind declarat rezervatie stiintifica. Cale de acces: pestera se afla in apropierea statiunii Baile Felix, mai exact la o ora de mers cu masina. Cazare: Hotel Felix – tel: 059.318.445, Hotel Mures – tel.: 059.318.405 Baile Felix.
Numele Pesterei Muierilor vine de la faptul ca, in trecut, in timpul razboaielor, femeile si copiii se ascundeau aici. Ca si in cazul Pesterei Ursilor, doar nivelul superior se poate vizita, cel inferior constituind rezervatie speologica. Nu trebuie sa ratati Sala Guano, numita astfel datorita depunerilor liliecilor care se adapostesc aici iarna. Cale de acces: pe soseaua Ramnicu Valcea – Targu Jiu, urmati ramificatia ce porneste in dreptul satului Poienari spre comuna Baia de Fier. Cazare: Cabana Pestera Muierilor, tel.: 053.461.299.
Deoarece in Pestera Comarnic (Muntii Aninei) temperatura este, tot timpul anului, de 9°C, iar vizitarea ei dureaza trei ore, trebuie sa aveti la dvs. haine calduroase. Pestera are doua intrari, o lungime de 4.000 de metri si este o pestera descendenta, strapunsa de paraiasul Ponicova. Gratie salilor monumentale si formatiunilor stalagmitice, este considerata de specialisti cea mai frumoasa din Banat. Cale de acces: in raza satului Iabalcea, comuna Carasova, la 13 km de Resita, pe drumul DN 58. Cazare: Hotel Semenic, Resita, tel.: 055.213.480/81.
Pestera Polovragi a fost cunoscuta din timpuri stravechi si chiar deasupra ei sapaturile arheologice au scos la iveala vestigiile unei cetati dacice. Cale de acces: pe soseaua Ramnicu-Valcea – Targu-Jiu urmati ramificatia de 8 km spre comuna Polovragi. Cazare: la manastirea Polovragi, la popasul cu acelasi nume, aflate la 200 metri de pestera sau la Motelul Novaci, tel.: 053.466.351.
Pesterile accesibile sunt cele mai cautate
In ciuda notorietatii sale, Pestera Dambovicioara (Masivul Piatra Craiului) este relativ modesta ca dimensiuni si infatisare. Are o unica galerie, lata de de 3-4 metri si lunga de 500 metri, insa dupa 150 de metri galeria devine foarte scunda, iar daca doriti sa o vizitati in intregime, trebuie sa mergeti aplecati. Cale de acces: de la Pitesti mergeti spre soseaua catre Rucar si opriti-va in satul Dambovicioara. Cazare: Cabana Brusturet (langa pestera) sau Cabana Cornu Vanatorului si Cabana Capra Neagra din Rucar, tel: 048.842.290, 095.013.424. De asemenea, puteti sta la una din pensiunile ANTREC din Rucar, tel.: 048.842.704, 094.370.666.
Celebra pentru fauna ei, Pestera Meziad (Muntii Padurea Craiului) atrage vizitatorii si prin galeria unica, strabatuta de meandrele unui rau. Este recomandat sa utilizati lanterne si sa apelati la ghidul autorizat de la Cabana Meziad, pentru ca altfel nu veti putea intra in pestera. Cale de acces: din orasul Beius urmati soseaua spre Rosia-Alesd pana in comuna Remetea, iar de acolo pana in satul Valea Meziadului. Pestera se afla la 1,2 km de sat, dar accesul cu autoturismul este imposibil. Cazare: Cabana Meziad sau Cabana Stana de Vale.
Considerata cel mai grandios fenomen carstic din Romania, Pestera Cetatile Ponorului contine trei cercuri calcaroase, lacuri, cascade si stanci ce se inalta din apa. Cale de acces: Din orasul Huedin pana la Padis sunt 60 de km, iar de aici inca 12 pana la Cabana Cetatile Ponorului. Cazare: Cabana Padis sau Cabana Cetatile Ponorului.
12.000 de pesteri asteapta amatorii de aventura
22 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 august 2001, 15:00
Daca vreti sa va aventurati sa vizitati pesteri in Romania - sunt peste 12.000 pe cuprinsul tarii - trebuie sa o faceti pe cont propriu. Cum agentiile de turism nu organizeaza astfel de circuite, doar cluburile de speologie va pot ajuta cu informatii. Trebuie sa stiti ca la multe dintre pesteri nu se poate ajunge cu masina si nici nu va puteti caza la vreo cabana, deci trebuie sa va pregatiti cortul si rucsacul. Mai mult, o parte din cabane nu au nici macar telefon, deci este posibil sa nu gasi
Etichete: acces,
arhiva,
cabana,
cazare,
Cazare Cabana,
metri,
muntii,
pestera
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Profit la Banca Transilvania
- O firma reduce taxele pe salarii de 20 de ori
- Rezerva de aur a intrat la apa
- Stiri Internet
- RATB face reclama gratuita
- Patru milioane euro pentru access la UE
- Programul Sapard finanteaza proiectele care respecta reteta Uniunii Europene
- Economia romaneasca vazuta din Pipera
- Mugur Isarescu: „In Romania intra bani fara sa fie inregistrati”
- Everest isi incearca norocul in Romania