OMT: Circa 600 de milioane de turişti internaţionali în primul semestru

Numărul turiștilor internaționali la nivel mondial a crescut cu 6,4%, în prima jumătate a acestui ani, un ritm de creștere cum nu a mai fost după 2010, datorită în special creșterii de două cifre înregistrate în regiunea Mării Mediterane, potrivit Agerpres.

Destinațiile turistice din lumea întreagă au fost vizitate de aproximativ 600 de milioane de turiști în perioada ianuarie-iunie 2017, cu 36 de milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Prima jumătate a anului este responsabilă pentru 46% din totalul anual al sosirilor de turiști internaționali, dat fiindcă cea de-a doua jumătate a anului include lunile de vârf iulie și august în emisfera nordică.

„Primul semestru din 2017 demonstrează o creştere sănătoasă pe o piaţă a turismului din ce în ce mai suplă şi mai dinamică, inclusiv o revenire solidă spre unele destinaţii care, anul trecut, au fost afectate de probleme de securitate”, a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.

Destinaţiile din Marea Mediterană au beneficiat de o creştere deosebit de puternică în primul semestru, inclusiv Egiptul, Tunisia şi Turcia, care au avut de suferit de pe urma atacurilor teroriste în ultimii ani. Potrivit OMT, numărul turiştilor internaţionali a crescut cu 12% spre Europa de Sud şi Mediterana, cu 8,9% spre Orientul Mijociu şi cu 16% spre Africa de Nord.

Pentru ansamblul anului 2017, OMT mizează pe o creştere a numărului de turişti internaţionali cuprinsă între 3% şi 4%. Anul trecut, numărul turiştilor internaţionali la nivel mondial a crescut cu 3,9%, comparativ cu 2015, până la cifra de 1,23 miliarde de persoane. Franţa şi-a păstrat în 2016 poziţia de cea mai vizitată ţară din lume, urmată la egalitate de SUA şi Spania.