Aproximativ 13% dintre bucuresteni si 8% din locuitorii provinciei intentionează să-si încheie o asigurare privată de sănătate, pentru care ar fi dispusi să platească o contributie lunară de 70,87 lei si respectiv 84,89 lei, potrivit datelor unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center în parteneriat cu Media XPRIMM si prezentat în premieră la cea de a II-a Editie a Conferintei Nationale de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, 46,9% dintre cei chestionati în capitală si 46,2% din teritoriu consideră că o asigurare volunatră de sănătate le garantează accesul la servicii medicale într-o clinică medicală privată atunci când asiguratul are nevoie.
Consultatiile si investigatiile în caz de îmbolnăvire sunt primele în topul serviciilor ce se doresc acoperite de o asigurare de sănătate.
Atât în provincie cât si în Bucuresti, femeile tinere dar si mature (36 – 45 ani in capitală si 26 – 35 ani în provincie), fără abonament la o clinică medicală privată, angajate ale unei companii private, sunt cele care văd în asigurarea de sănătate cel mai important beneficiu pe care l-ar putea primi la locul de muncă.
Acelasi studiu arată că, în ceea ce priveste serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat, 49,4% dintre bucuresteni si 40,1% dintre locuitorii din provincie au apelat la ele până în prezent. În alegerea acestui tip de servicii, si în Bucuresti si în provincie, functionează aproximativ aceleasi criterii.
Doar 12,1% din respondentii municipiului Bucuresti sunt abonati la o clinică privată de sănătate, majoritatea beneficiind de serviciile acestea în baza costurilor suportate de compania la care sunt angajati (74,2%). Doar 19,6% îsi suportă singuri costul abonamentului.
Tot femeile tinere sunt cele care predomina în rândul abonatilor la servicii medicale private din Bucuresti. Atunci când aleg o clinica medicală privată, aspectele de care tin cont în cea mai mare măsură sunt renumele medicilor, disponibilitatea consultatiilor si timpul de asteptare (durata întârzierilor). Ele detin, pe lângă abonamentul la o clinică medicală privată, si polite de asigurare cum ar fi: asigurare de viată, asigurare de accidente, asigurare pentru locuintă.
Bucurestenii care încă nu detin un astfel de abonament ar fi dispusi să plătească 106,75 lei lunar pentru un abonament la o clinică privată în vreme ce locuitorii din provincie nu ar fi dispusi să plătească mai mult de 91,28 lei lunar.
Studiul a fost realizat în perioada 5 – 26 iunie 2008, prin intermediul interviurilor telefonice efectuate cu ajutorul sistemului CATI. Populatia tintă a fost constituită din persoane adulte (18 – 65 ani inclusiv) din Bucuresti si orase cu mai mult de 100.000 locuitori. Au fost chestionati 800 de respondenti în Bucuresti si 803 respondenti în orasele cu mai mult de 100.000 locuitori.
Studiul a dezvăluit că asigurările voluntare de sănătate reprezintă unul dintre cele mai dorite beneficii la locul de muncă, dar a arătat si un grad destul de redus de informare a populatiei fată de produsele oferite de către asiguratori pe acest segment.