Inspectoratele școlare primesc directivă de la Ministerul Educației
Inspectoratele școlare au primit o notificare din partea Ministerului Educației în data de 10 iunie, prin care li se cere să organizeze programe speciale în școlile din întreaga țară dedicate Zilei Eroilor, începând chiar din ziua următoare, 11 iunie, și până pe 13 iunie.
Această decizie vine în urma Hotărârii de Guvern nr. 599/06.06.2024, adoptată joi, care stipulează marcarea Zilei Eroilor printr-o serie de ceremonii pe data de 13 iunie.
În cadrul acestor programe, Guvernul recomandă elevilor și studenților să participe la ceremoniile de comemorare și să respecte un moment de reculegere joi, la ora exactă 12.
Este important de menționat că duminică au avut loc alegeri locale și europarlamentare, iar luni, 10 iunie, multe școli au avut un program modificat sau chiar nu s-au desfășurat cursuri fizice din cauza acestui eveniment.
În România, Ziua Eroilor este marcată în mod tradițional în ziua sărbătorii ortodoxe a Înălțării Domnului, la 40 de zile după Paște. În acest context, Ministerul Educației a emis o notificare către toate inspectoratele școlare din țară în data de 10 iunie.
Conform acestei note, timp de trei zile, începând de mâine, 11 iunie, până pe 13 iunie, toate școlile sunt instruite să organizeze programe speciale dedicate Ziua Eroilor. În plus, în ziua de 13 iunie, la ora 12 fix, se solicită ca toți elevii și studenții din România să observe un moment solemn de reculegere în memoria eroilor.
Ministerul Educației își asumă organizarea programelor dedicate Zilei Eroilor, în colaborare strânsă cu alte instituții
Ministerul Educației a declarat că organizează și desfășoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituțiile de învățământ din subordine sau aflate în coordonare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu autoritățile administrației publice locale.
Aceste programe includ lecții deschise cu tematica cultului eroilor sau alte activități cultural-educative, precum și întâlniri cu veterani de război și cu specialiști în istorie militară.
De asemenea, s-a recomandat participarea tinerilor elevi și studenți la ceremoniile oficiale de comemorare desfășurate în Capitală și în țară.
“Ministerul Educaţiei organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naționale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu autoritățile administrației publice locale: lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război și cu specialiști de istorie militară, recomandând totodată și participarea tinerilor elevi/studenți la ceremoniile oficiale de comemorare desfășurate în Capitală și în țară”, se arată în Hotărârea de Guvern nr.599/2024.
Se menționează că în România, conform unei decizii legislative, Zilei Eroilor i s-a acordat statutul de sărbătoare națională, în conformitate cu tradiția europeană.
Cadru legal care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative pentru Ziua Eroilor în acest an, care cade pe data de joi, 13 iunie, este stipulat la articolul 39 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, împreună cu amendamentele ulterioare.
Conform acestui cadru legal, Ziua Eroilor este desemnată „sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus
Semnificația Zilei Eroilor
Ziua Eroilor este o sărbătoare solemnă dedicată comemorării și onorării eroilor care și-au dat viața pentru patrie în diverse conflicte și războaie. Semnificativă pentru multe țări, inclusiv România, această zi este marcată în mod tradițional la 40 de zile de la Paște, în ziua Înălțării Domnului.
Importanța acestei zile rezidă în amintirea și recunoașterea sacrificiului suprem al celor căzuți în luptă pentru apărarea țării și a valorilor naționale.
Ziua Eroilor reprezintă un prilej de reflecție asupra dăruirii de sine, curajului și devotamentului acestor persoane, dar și de solidaritate și unitate națională.
În România, această zi este marcată printr-o serie de ceremonii și evenimente la nivel național și local, care includ depuneri de coroane, minute de reculegere, parade militare, discursuri oficiale și alte manifestări culturale și educative. Este un moment în care populația se unește pentru a-și exprima recunoștința și respectul față de eroii neamului.
Pe lângă comemorarea celor căzuți în luptă, Ziua Eroilor încurajează și promovează valorile patriotismului, solidarității și responsabilității față de istoria și identitatea națională. Este un prilej de a transmite generațiilor viitoare importanța respectului față de memoria celor care au contribuit la libertatea și independența țării.