13 variante de investire a micilor economii

Alegerea tipului optim de investire a micilor economii personale nu este o problema complicata. Aceasta, datorita gamei reduse de instrumente de investitii accesibile publicului larg.De la inceput trebuie spus ca plasamentele in dolari sunt pierdere sigura, atat in cazul pastrarii valutei "la saltea", cat si in cazul deschiderii unui depozit bancar la termen. In primul semestru al anului, cresterea cursului dolarului a fost de 12,5%, ceea ce corespunde unei rate anuale de 25,56%. Adaugand o doba

Alegerea tipului optim de investire a micilor economii personale nu este o problema complicata. Aceasta, datorita gamei reduse de instrumente de investitii accesibile publicului larg.
De la inceput trebuie spus ca plasamentele in dolari sunt pierdere sigura, atat in cazul pastrarii valutei „la saltea”, cat si in cazul deschiderii unui depozit bancar la termen. In primul semestru al anului, cresterea cursului dolarului a fost de 12,5%, ceea ce corespunde unei rate anuale de 25,56%. Adaugand o dobanda buna la depozitele la termen in dolari (4,4% pe an), reiese un randament anual de 35,14% pe primul semestru. Adica, cu cinci procente sub rata medie a dobanzii bancare pe aceeasi perioada. In ceea ce priveste semestrul al doilea al acestui an, nu trebuie asteptata nici o schimbare in politica monetar-valutara, ceea ce inseamna ca rata de crestere a dolarului va fi mai mica decat rata inflatiei si, automat, decat dobanzile bancare.
Judecand dupa rezultatele obtinute in primele sase luni, titlurile de participare emise de trei fonduri mutuale (Capital Plus, Fortuna Gold si Fondul de Comert Exterior) sunt cele mai rentabile plasamente. Performantele obtinute in trecut nu trebuie interpretate ca o garantie pentru cele viitoare. In privinta randamentului viitor nu se poate face decat presupunerea ca va ramane in ritmul de pana acum, dat fiind ca plasamentele acestor fonduri sunt preponderent in titluri de stat, instrumente cu venit fix si sigur. Cei care aleg sa investeasca in fonduri trebuie sa urmareasca atent structura plasamentelor acestora si sa se asigure ca depozitarul fondului este o banca cu reputatie.
Jocul la Bursa este un test de inspiratie
Investitorii dispusi sa-si riste banii isi pot verifica simtul anticipatiei si capacitatea de analizare a putinelor informatii disponibile prin plasamente in actiuni cotate la Bursa. In primul semestru, lozul cel mare l-au tras cei care au cumparat titluri Antibiotice Iasi. Actiunile fabricii de medicamente au adus un castig de 85%; profitabile (40%) au fost si titlurile Alro. Aceste cresteri sunt deja de domeniul istoriei, intrucat s-au datorat unor evenimente care s-au consumat: majorarea de capital social la Antibiotice si, respectiv, cumpararile masive de actiuni Alro facute de Marco Acquisition si Conef. In prezent, doar actiunile SIF-rilor, ale fabricii Terapia Cluj-Napoca si, eventual, ale Bancii Transilvania pot intra in vizorul speculatorilor.
Singurul castig garantat 100% este cel oferit de certificatele de trezorerie emise de Ministerul Finantelor Publice. Populatia a putut cumpara, la inceputul lunii iulie, titluri de stat cu scadenta la trei luni, cu dobanda de 37% pe an. Castigul net in cele 90 de zile este de 9,25%, o valoare foarte apropiata de cea mai buna dobanda bancara. Fata de inceputul anului 2001, dobanda la titlurile de stat a scazut cu sapte procente si este posibil sa se micsoreze in continuare, pe masura reducerii ratei inflatiei. Daca va fi asa, atunci trebuie sa ne asteptam si la un recul al dobanzilor bonificate de banci, precum si la o incetinire a ritmului de crestere a titlurilor de participare ale fondurilor mutuale.
Chiar si in acest caz, rentabilitatea investitiilor in lei este indiscutabil superioara celor in valuta. Pentru urmatoarele trei luni, cele mai profitabile plasamente bancare sunt in instrumente oferite de Banc Post si Banca Transilvania. Depozitul pe termen de o luna cu capitalizarea dobanzii la scadenta (la Banc Post) aduce un castig de 9,93% in 90 de zile. Evident, in situatia prelungirii depozitului la sfarsitul fiecarei luni. Acelasi tip de depozit, insa pe termen de trei luni, are un randament de 9,65% in 90 de zile.
Certificatul de depozit nominativ (asigurat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) emis de Banca Transilvania pe trei luni aduce un castig de noua procente in 90 de zile, cu 1% mai mult decat instrumentul similar oferit de Banca Comerciala Romana. Alegerea bancii in care vor fi plasati banii trebuie sa se bazeze mai mult pe reputatia acesteia decat pe nivelul dobanzilor oferite.    

Variante de plasament cu venit necunoscut
Tip    Emitent    Randament     Randament
        in sem. I (%)    anualizat (%)
Unitate de investitie    Fondul Capital Plus    24,04    53,7
Titlu de participare    Fondul Fortuna Gold    22,16    49,23
Titlu de participare    Fondul de Comert Exterior    21,32    47,2
Actiuni    SIF 2 Moldova    24,0    53,76
Actiuni    SIF 5 Oltenia    16,0    34,56
Actiuni    Terapia Cluj-Napoca    15,0    32,25
Dolari*    –    12,47    26,56
*) Randamentul anualizat atinge 35,14%, in cazul plasamentului in depozit la termen (trei luni) in valuta (Banc Post – dobanda 4,4% pe an), in conditiile mentinerii ratei de depreciere a leului din sem. I
Sursa: site-urile fondurilor, intercapital invest

Variante de plasament pe termen scurt cu venit cunoscut
Tip    Emitent    Durata    Randament     Rata castig
            anual (%)    3 luni (%)
Depozit la termen cu capitalizarea dobanzii la scadenta    Banc Post    1 luna    38,48    9,93
Depozit la termen cu capitalizarea dobanzii la scadenta    Banc Post    3 luni    38,59    9,65
Certificat depozit nominativ    Banca Transilvania    3 luni    36    9
Certificat depozit nominativ    Banca Comerciala Romana    3 luni    32    8
Depozit la termen    Raiffeisen Bank    1 luna    31    7,95
Certificat de trezorerie pentru populatie    Ministerul Finantelor Publice    3 luni    37    9,25
Sursa: bancile comerciale