Zeci de smartphone-uri au fost prezentatela ultima ediţie a celui mai mare târg de telefonie mobilă, Mobile World Congress, însă doar câteva dintre acestea pot rivaliza cu iPhone-ul celor de la Apple.
Smartphone-urile au reprezentat, anul trecut, aproximativ 1,2 miliarde din cele 1,9 miliarde telefoane mobile vândute la nivel global, în creştere cu 28,4% comparativ cu 2013, potrivit unui raport Gartner. De asemenea, experții estimează că numărul de conexiuni la rețelele 3G îl va depăși pe cel al conexiunilor 2G până în 2017. În Europa de Vest, această schimbare s-a petrecut deja, în timp ce în Europa Centrală și de Est se va întâmpla în acest an, conform previziunilor companiei Cisco.
La Barcelona, în fiecare an, peste 2.000 de companii participă la cel mai mare târg de telefonie, prezentând cele mai noi soluţii telecom şi terminale inovatoare. Cel mai aşteptat moment din acest an a fost dezvăluirea vârfului de gamă de la Samsung, Galaxy S6. Sud-coreenii au ales şi anul acesta târgul de la Barcelona, renunţând la organizarea unui eveniment separat. Galaxy S6, principalul rival pentru iPhone 6, este realizat din metal, are procesor şi camere mai performante şi se încarcă mult mai rapid, oferind aproximativ patru ore de utilizare după doar zece minute de încărcare. Odată cu Galaxy S6, sud-coreenii au introdus şi Galaxy S6 Edge, un telefon cu ecran curbat pe ambele părți.
Samsung speră ca aceste terminale să readucă compania pe primul loc în topul producătorilor de smartphone-uri, după ce în trimestrul patru a pierdut prima poziţie în favoarea celor de la Apple. Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge ajung, în ţara noastră, în aprilie. Un alt telefon excelent din punct de vedere al caracteristicilor şi al designului este HTC One M9. Mai mic şi uşor de ţinut în mână, noul HTC One M9 are un design dintr-o singură bucată de metal. Camera principală are o rezoluţie de 20 megapixeli, care înregistrează filme la rezoluţie 4K. HTC One M9 va fi disponibil în România începând din al doilea trimestru al acestui an.
Chinezii, concurenţi pe măsură
Telefoane senzaţionale au putut fi admirate şi la standurile chinezilor de la Lenovo, ZTE sau Huawei. De altfel, aceste companii au reuşit să vândă în ultimul trimestru al anului peste 20 de milioane de smartphone-uri, fiecare. Lenovo a prezentat Vibe Shot, un smartphone cu cameră de 16 megapixeli optimizată pentru lumină scăzută, astfel încât să realizeze cele mai bune fotografii chiar şi în condiții de luminozitate redusă sau întuneric. Vibe Shot are focus cu infraroșu, de două ori mai rapid decât un sistem autofocus clasic şi decât butonul declanșator. Vârful de gamă de la ZTE, Grand S3, permite utilizatorilor să deblocheze telefonul prin scanarea retinei. Funcţia de scanare a retinei se foloseşte de camera frontală. Telefonul se găseşte deja pe piaţa chineză şi va ajunge în Europa în cursul acestui an. Huawei a venit la Barcelona cu cel mai subţire phablet de 7 inch din lume, Huawei MediaPad X2, care are o grosime de doar 7,28 mm. Telefonul are procesor ultra octa-core de 64 biţi şi poate fi utilizat intens până la 24 de ore.
Români la MWC
Anul acesta, România a fost reprezentată la Barcelona de 14 companii. Printre soluţiile prezentate se numără Howdy, o aplicație mobilă care aduce la un loc toate soluțiile de chat cunoscute, de la Facebook și Hangouts până la celebrul Yahoo! Messenger. Aplicaţia a fost creată de compania Sphinx IT din Timișoara. Tot din Timişoara, firma InfoBest a prezentat Mix & Style, o aplicație de modă revoluționară care permite încercarea hainelor și crearea ținutelor direct pe telefonul mobil. O altă aplicație interesantă este Quiz a celor de la Dapredi Soft Systems. Este vorba un simulator de examen teoretic care facilitează învățarea noțiunilor teoretice necesare pentru examenul auto.