Hypponen a declarat că seria de atacuri pare să reprezinte "cea mai mare epidemie de ransomware din istorie".
Microsoft a transmis că situaţia este "dureroasă" şi va lua "toate măsurile posibile pentru a proteja clienţii noştri". Gigantul a trecut la oferirea de actualizări de securitate "pentru toţi clienţii care folosesc platforme Windows", inclusiv sistemele de operare Windows XP, Windows 8 şi Windows Server 2003, informează agenţia de ştiri AFP.
Firma de securitate informatică Symantec a comunicat că majoritatea sistemelor afectate sunt în Europa, iar atacurile par să fi fost aleatorii.
Virusul s-a răspândit prin intermediul reţelelor locale, "fără acţiunea utilizatorilor, exploatând o vulnerabilitate cunoscută a Microsoft Windows".
Kaspersky Labs a anunţat că Rusia se află pe primul loc în rândul ţărilor afectate de virusul informatic WannaCry, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, în timp ce România se află pe locul nouă, la mică distanţă de China, fiind a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Luxemburg.
Virusul de tip malware folosit în valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de ţări a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.
Cu mult înainte de atac, firmele de securitate cibernetică au tras un semnal de alarmă în legătură cu nivelul inadecvată de securitate a sistemelor informatice folosite de multe instituţii şi companii din întreaga lume. Instituţii precum Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie continuă să folosească Windows XP, un sistem de operare pentru care Microsoft nu mai oferă suport din anul 2014.
Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.
Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.
SURSA: Mediafax